Recap 2021

Nu de klok weer vooruit is gezet en de avonden al om vijf uur ‘s middags beginnen breekt er een nieuwe fase in het jaar aan. De uitgelezen mogelijkheid om terug te blikken en vooruit te kijken. Het is altijd goed om even stil te staan bij de gebeurtenissen van het afgelopen seizoen en zodra je gaat opsommen wat je allemaal hebt gedaan, dan wordt de lijst langer dan je vooraf had verwacht. Tegelijkertijd is de focus alweer volledig gericht op het komende jaar. Na de gave enduro trips van de afgelopen jaren ben ik druk bezig met de planning voor komend seizoen en het updaten van de roadbooks. Ook qua trainingen is het vizier alweer gericht op 2022, want na drie 2e plaatsen zal de ambitie duidelijk zijn.

Enduro Trips

In totaal stonden het afgelopen jaar vijf reizen op de planning. Het is een selectie van de vetste locaties die we kennen van de wedstrijden en onze vele trainingen. Het concept is bij alle reizen hetzelfde, in vijf dagen tijd de gaafste trails rijden in onder andere de Jura, Vogezen, Pyreneeën en Schotland. Daarbij werken we zoveel mogelijk samen met lokale gidsen en dat zorgt ervoor dat we overal de beste kwaliteit kunnen bieden. Door de groepsgrootte beperkt te houden ontstaat een relaxte sfeer en komt iedereen maximaal aan zijn trekken. De reizen naar de Jura en de Vogezen hebben wederom bewezen dat dit concept werkt! Had ik al gezegd dat we naast de dikste trails ook de meest geniale accommodaties weten te vinden? Niet, nou vergeet hotels en lopende buffetten, als je met ons meegaat kun je rekenen op houtovengebakken venkelpizza, haloumi met gebakken wortelen of zelfgevangen forel met de lekkerste Belgische patattenpuree ooit! Uiteraard vergezeld van lokale bieren en wijn van uitzonderlijke kwaliteit (oké, niet altijd helemaal waar..).

Helaas heb ik dit jaar drie reizen moeten annuleren vanwege de reisbeperkingen, maar om je een indruk te geven wat je kunt verwachten tijdens zo’n reis heb ik hieronder wat foto’s opgenomen. Ondertussen wordt hard gewerkt aan de reisplanning voor 2022 dus houdt de website in de gaten.

Jura Sick Enduro Trip – Aug ’21

Les Vosges Enduro Trip – Sept ’21

Wedstrijdseizoen 2021

Enduro de la Semoy

Het hoogtepunt van dit seizoen was voor mij de eerste race, de Enduro de la Semoy. De meeste van jullie zullen de trails in dit gebied wel kennen. Zonder twijfel het mooiste gebied op korte afstand van Nederland. De trails zijn gebouwd door de organisatie van de enduro die dit tweedaagse evenement al 15(!) jaar organiseert. Voor mij was het de 4e keer dat ik hier aan de start stond. Met gemengde resultaten. De eerste keer was overleven (zie deze blog), de tweede keer was volle bak op mijn Ghost hardtail en uitvallen met een opgevouwen voorwiel. Maar sinds twee jaar lukt het me om foutloos te blijven en te gaan voor een mooi klassement. Dat is geen makkelijke opgave want het startveld bij deze wedstrijd is erg sterk. Vorig jaar ging ik naar huis met een 74e plek overall. Dit jaar waren de omstandigheden perfect en na nog een winter trainen met ons enduro team leidde dat tot een 2e plek bij de masters 40+. Als je dan ook nog een fles St. Feuillien van 3 liter wint is je seizoen op voorhand al geslaagd.

Podium Enduro de la Semoy

EWS La Thuile

Een maand na de Enduro de la Semoy stond ik samen met Piet aan de start van de Enduro2 in Les Arcs. Qua organisatie de minste wedstrijd die ik ooit gereden heb. Jammer want we hadden vooraf hoge verwachtingen. Ik snap dat je geld wil verdienen aan een evenement maar dit had weinig meer met enduro te maken en de trails bestonden vooral uit blauwe bikepark banen. Aan de andere kant was het wel tof om als team te racen en vormde het een goede opwarmer voor mijn eerste EWS deelname als gekwalificeerde rijder in La Thuile.

Vanaf Les Arcs was het een korte rit de grens over naar Italië. La Thuile is één van de mooiste plekken in de Alpen en ik had een hoop goede dingen gehoord over de trails. Daar is geen woord van gelogen maar om te racen tegen de wereldtop is een ander verhaal. Het is bizar hoe hard de toppers hier naar beneden komen en na de trainingsdag was het mij al duidelijk dat ik hier fysiek tekort ging komen. Na een teleurstellende race waarbij is mezelf volledig in de vernieling heb gereden stond ik weer met beide benen op de grond. Tot en met de derde special ging het nog redelijk maar op special vier ging het licht uit en weet ik zelfs niet meer hoe ik over de finish ben gekomen, met als gevolg dat al mijn oude blessures weer de kop op staken en ik twee weken nodig heb gehad om te herstellen. Intussen heb ik die teleurstelling verwerkt. Ondanks het niet al te beste resultaat heb ik genoeg UCI punten gehaald om volgend jaar opnieuw in te schrijven voor een EWS race. Tijd voor revanche in 2022?

Enduro World Series: NEXT level

Bike Components Enduro Tour

Na de nodige fysiotherapie behandelingen en een paar weken rust was ik gelukkig op tijd weer hersteld voor de Enduro Jura. Dit blijft één van mijn favoriete wedstrijden en inmiddels sta ik ook hier voor vierde keer aan de start. De trails zijn zo bijzonder, de jungle waar je op sommige stukken doorheen rijdt is werkelijk waanzinnig. Toch was deze wedstrijd vooral een voorbereiding op de laatste twee wedstrijden van de Bike Components Enduro Tour. De races in Bussang en St. Marie aux Mines worden verreden in de Vogezen en dat gebied staat garant voor gave trails. Die beide wedstrijden heb ik goed gereden maar ik voelde tijdens het rijden al dat het niet genoeg was voor de eerste plek in mijn categorie. Wel heb ik op een paar stages de snelste tijd genoteerd maar onder aan de streep was het niet goed genoeg voor de overwinning. Het zal nog een level harder moeten volgend seizoen maar ik ben heel tevreden met de tweede plek in het overall klassement na vier wedstrijden.

Racing St. Marie aux Mines

European Bike Guides

Na anderhalf jaar zwoegen heb ik in 2019 de opleiding tot European Bike Guides afgerond. Na het behalen van dat diploma ben ik aan de slag gegaan met het bedenken en organiseren van enduro reizen met MTB-Solutions. Tijdens die opleiding komt een hoop praktijk aan bod en eigenlijk alles wat ik heb geleerd pas ik toe bij het organiseren van m’n reizen. Daarnaast is het ook een fantastische groep rijders en werken we nog altijd veel samen en is het netwerk dat je opbouwt misschien wel net zo waardevol als de inhoudelijke kennis. Dat ik niet de enige ben de enthousiast is over de opleiding blijkt wel uit het animo voor alle opleidingen van de NIMG. Toen ik gevraagd werd om voor de opleiding ‘Basis MTB gids NL’ te assisteren was ik heel benieuwd wat ik kon verwachten. Ik was verbaast over het niveau van de deelnemers en het was super om in de rol van assistent te zien hoe de deelnemers door Mathijs Honig werden geschoold in het vak van mountainbike gids/instructeur. Voor iedereen die twijfelt over deze opleidingen, niet doen! Meld je direct aan en ik garandeer je dat het alle tijd die je erin stopt dubbel en dwars waard is!

Masterclass by Mathijs

Kalender 2022

De plannen voor volgend jaar beginnen intussen ook vorm te krijgen. Het streven is om in december de kalender voor 2022 bekend te kunnen maken. Daarop staan zeker weer een aantal hele vette enduro trips waarbij ik hoop dat ze allemaal doorgang kunnen vinden. Houd de website in de gaten want op alle reizen is het aantal plekken beperkt! Ben je onzeker of je skills voldoende zijn, of heb je gewoon zin in een dag dikke trails rijden, hou dan de Trial Rides in de gaten. Dat is een uitstekende optie om jezelf eens te testen en kennis met ons te maken. Houd je het liever dichter bij huis, kom dan eens naar een Skills Rides die we in de buurt van Hilversum organiseren.

Wordt vervolgd!

Laatste Trail Ride in Coo, veel te lang geleden…