Enduro Team

Dit wordt alweer het zesde seizoen met ons enduro team en wederom is het doel om zoveel mogelijk mooie wedstrijden te rijden. Dat voelt bijna als een jubileum. Het idee voor een enduro team is ontstaan tijdens onze eerste trip naar Schotland. Manu had nog geen rijbewijs en was daarom met zijn moeder naar Schotland gekomen, Koen had nog geen haar op zijn kin, ik dacht nog dat je enduro’s ook prima op een hardtail kon rijden en Piet was net vader geworden van zijn eerste dochter. Het is mooi om te zien wat er in zes jaar tijd kan veranderen, maar eigenlijk is het nog mooier om te zien dat ook veel hetzelfde is gebleven. Zoals het feit dat we nog steeds in dezelfde samenstelling actief zijn en trainen voor wat we alle vier zo tof vinden, enduro’s rijden! In deze blog wat meer achtergrond en een korte vooruitblik over de plannen en ambities voor seizoen 2023.

Teamfoto 2022: vlnr Manu, Hans, Koen & Piet

Wat is hetzelfde gebleven?

Om te beginnen een aantal zaken die ongewijzigd zijn ten opzichte van vorig seizoen. Zoals gezegd is de samenstelling van het team ongewijzigd. Een Tukker, een Brabander, een gek persoon uit de Beemster en een bankier uit Bilthoven-Noord. Niet direct de meest logische combinatie voor een enduro team, maar kennelijk werkt onze mix van leeftijden, rijstijlen, haargroei en afkomst want onze vertrouwenspersoon heeft nog klachten ontvangen. Sterker nog, die verschillen maken ons waarschijnlijk alleen maar beter. Ben je nieuwsgierig wat we allemaal doen ter voorbereiding op de wedstrijden, volg dan ons Instagram account op @rijwielpaleis_enduro_team.

Some serious training being shown here!

Wie is wie?

Naam: Manu Warnet

Bike: Santa Cruz Megatower

Klasse: Elite

Favoriete tracks: Mijn favoriete tracks zijn ruig en snel! Een paar van de beste tracks die ik ooit heb gereden liggen in de Alpes-de-Haute-Provence aan de Chemin du Soleil.

Plannen: Het vorige seizoen zat voor mij vol met verassingen. Met de “geforceerde rustperiode” kon ik niet anders als alle druk en verwachtingen opzij zetten en focussen op plezier. Iets waar ik bij de start van de wedstrijden de vruchten van kon plukken. Door gewoon mijn ding te doen en me te vermaken bracht ik mezelf tot een verrassende 7e plek in het eindklassement van de EWS in U21. Mijn ambities voor volgend seizoen bestaan dus voornamelijk uit het behouden van die positieve mindset. Gewoon doen waar ik goed in ben, mezelf vermaken en kijken waar dat me brengt. Top10, top5, podium? We’ll see!


Naam: Koen Zanders

Bike: Santa Cruz Megatower

Klasse: Elite

Favoriete tracks: Portes du Soleil en de Vogezen. Tracks waarop door geblazen kan worden met mooie grote sprongen waarvan je tenen gaan kriebelen.

Plannen: Voor komend seizoen wil ik het resultaat van de rider trophy (+/- 30e) doorzetten en wereldbeker punten halen om volgend jaar mee te kunnen doen met de officiële EWS. Daarnaast draait alles om maximaal genieten, mooie plekken te bezoeken en gave afdalingen te rijden en dat te doen in 3 blokken van 3 weken vakantie. Als leuke bijkomstigheid wil ik heel graag beter worden in dirtjumps rijden. 


Naam: Pieter de Graaf

Bike: Santa Cruz Hightower

Klasse: Masters 2

Favoriete tracks: Ik hou van lange, intensieve natuurlijke trails met grote afwisseling om brede set aan skills aan te spreken. Mijn favoriete gebieden zijn dus Vogezen, Jura en kust van Ligurie. Als ex. marathon xc racer zijn races met veel hoogte- en kilometers ook favoriet.

Plannen: Hoofddoelen van het jaar zijn drie meerdaagse enduro wedstrijden. Aangevuld met wat mooie eendaagse enduro’s in de Ardennen, Vogezen en Jura staat er hopelijk een afwisselend seizoen voor de deur. Tijdens de wedstrijden en daarbuiten staat het vooral in het teken van lol hebben en het pushen van eigen kunnen.


Naam: Hans Oude Ophuis

Bike: Santa Cruz Nomad

Klasse: Masters 2

Favoriete tracks: Ik hou van natuurlijke trails met veel afwisseling en uitdagende obstakels. Als ik mag kiezen dan het liefst een lekker lomige ondergrond en veel bochten. De mooiste gebieden zijn wat mij betreft de Ardennen, de Vogezen en zeker ook Schotland.

Plannen: Na de resultaten van vorig jaar is het doel om zo goed mogelijk te scoren bij de Bike Components Enduro Tour. Dat zijn wat mij betreft de mooiste races en daar wil ik proberen voor het podium te gaan bij de Masters 40+. Daarnaast wil ik nog een race van de EWS rijden om me te revancheren op de slechte ervaring van vorig jaar.

Hoe werkt een enduro wedstrijd?

Enduro is een vorm van mountainbiken die de laatste jaren sterk in populariteit toeneemt. Toch krijgen we nog steeds vaak de vraag hoe een enduro wedstrijd werkt? Bij een enduro wedstrijd gaat het erom een vooraf uitgezette route, meestal tussen de 25 tot 50 kilometer, af te leggen. In de route zijn een aantal specials opgenomen die je zo snel mogelijk, in een race tegen de stopwatch, moet afleggen. Nadat je beneden bent heb je kort de tijd om uit te rusten en dan moet je ervoor zorgen dat je weer op tijd bij de start van de volgende special. Aan het eind van de dag wordt het klassement opgemaakt op basis van de tijden die je hebt neergezet op de specials.

Voorbeeld van een hoogteprofiel dat tijdens een wedstrijd moet worden afgelegd. De rode stukken zijn de getimede specials.