…an AWESOME trip

In november naar Schotland om te mountainbiken?! Of we gek zijn geworden? Nee, in tegendeel. De statistieken wijzen uit dat het in Schotland fors minder regent in november dan in Nederland. Om dat te bewijzen zijn we op 6 november met elf man naar de omgeving van Innerleithen vertrokken. In vier dagen tijd hebben we de mooiste trails gereden waar dit gebied bekend om staat. Hierbij een verslag van deze trip waarbij de foto’s voor zich spreken.

Dag 1: Cademuir Forest

De eerste dag is een soort warming up zodat we kunnen wennen aan de ondergrond. We beginnen met een aantal flowy trails en iedereen is verbaast over de grip. De Schotten weten als geen ander hoe je een track moet aanleggen die het hele jaar te rijden is. Daarna duiken we steeds wat steilere tracks in zoals ‘Danger Mouse’ waarmee de toon gezet wordt voor de rest van de week. De laatste trail rijden we in de schemering en we eindigen in de achtertuin van ons appartement.

Dag 2: Trailcentre Glentress

Een koude start vandaag. Het is twintig minuten fietsen naar het Trailcentre van Glentress (één van de 7 Stanes) waar we vandaag het ‘Spooky Wood’ ingaan. We gebruiken deze dag het bikepark om een uurtje op de jumplines te oefenen en besteden daarbij aandacht aan de techniek met behulp van video-feedback. Het weer is perfect en zo’n Trailcentre is fantastisch om een dag met de familie heen te gaan. Tijdens de lunch wordt duidelijk dat de meesten wel toe zijn aan wat meer uitdaging. Omdat iedereen nog fris is gaan we na de lunch op pad voor de zwarte tracks. Dat zijn precies de trails die we nodig hebben ter voorbereiding op de dag van morgen..

Dag 3: Upliften Traquair Forest

Vandaag hoeven we geen meter omhoog te fietsen! Op het programma staat namelijk een dag shuttelen met Adrenalin Uplift. We hebben de eigenaar bereid gevonden om ons een dag mee op pad te nemen op de mooiste trails. Hij weet feilloos het niveau van de groep in te schatten en de trails zijn geniaal en worden steeds uitdagender. Ook zorgt hij dat we onderaan vrijwel meteen weer in de bus kunnen om direct terug omhoog te worden gebracht. Om geen tijd te verliezen bestellen we rond de middag een berg hamburgers die we tijdens de volgende uplift naar binnen drukken om geen tijd te verliezen. Dit is de beste Mc Drive ever! Ook nu weer gaan we door totdat het donker wordt en sluiten we af met een fantastische dual slalom.

Dag 4: Caberstone Forest

De Haggis van gisteren ligt nog zwaar op de maag. Het is alweer de laatste dag en we hebben tot 12:30 om af te sluiten met de allergaafste trails. Daarvoor gaan we naar het Caberstone Forest en ‘the Golfie’. In dit gebied mag niet geshutteld worden en de trails hebben daardoor een iets natuurlijker karakter. We splitsen op in twee groepen en met de mannen die nog energie hebben rijden we een trail die omschreven wordt als ‘Schots steil’, een soort overtreffende trap van ‘rete steil’. We doen allemaal een poging om zonder dabs beneden te komen maar dat lukt natuurlijk niet, grijns.. We zullen dus nog een keer terug moeten komen om het overnieuw te doen. Bovenaan de heuvel hergroeperen we weer en rijden gezamenlijk de laatste afdaling van deze trip terug richting te auto’s.

Zo, verdient deze reis het label ‘Awesome’? Honderd procent!! Eigenlijk is vier dagen te kort want deze trails wil je blijven rijden. Aan de andere kant is iedereen na vier dagen moe en voldaan en hoe beter af te sluiten dan met een biertje op de boot?

To be continued…

Eén ding staat nu al vast, we gaan deze reis volgend jaar opnieuw organiseren. Reken op een datum ergens eind oktober/begin november. Mocht je interesse hebben, hou de agenda in de gaten of neem alvast contact met ons op. Of wil je liever een andere datum, laat het weten en dan bespreken we de mogelijkheden. Tot die tijd, keep shreddin!

Hans & René