Trips, Clinics & Guiding

Na het afronden van de EO-MTBInG opleiding heb ik zitten denken hoe ik verder wil met MTB-Solutions. Naast het blijven schrijven van verhalen wil ik me bezighouden met het organiseren van ‘Trips, Clinics en Guiding’. In al die jaren op de mountainbike ben ik op schitterende plekken geweest en heb ik mezelf de noodzakelijke vaardigheden aangeleerd om overal met vertrouwen overal naar beneden te fietsen. Die ervaringen wil ik graag met iedereen delen. Daarvoor heb ik de website onlangs uitgebreid met een aantal nieuwe pagina’s en een kalender waarin alle activiteiten te vinden zijn.

Trips

Voor mij persoonlijk begint de ultieme trip met een mooie bestemming die je het liefst niet in de ANWB gids vindt. Ongerepte natuur en fantastische trials zijn uiteraard verplicht. Voor zo’n bestemming hoef je heus niet naar de andere kant van de wereld want dichter bij huis valt er genoeg moois te ontdekken. Naast deze basis bevat die reis een aantal vaste ingrediënten zoals avontuur, lekker eten en vooral een hoop lol! Voor de organisatie van deze trips werk ik samen met goede vrienden en collega gidsen en daarom spreek ik hierna over ‘we’. Tijdens onze reizen willen we een relaxte sfeer en daarom houden we de grootte van de groepen beperkt en zoeken we zoveel mogelijk contact met de locals. We zijn tenslotte altijd te gast en dienen ons daarnaar te gedragen.

Eendaagse TrailRides

Zoals gezegd hoef je niet ver weg om schitterende trails te vinden. Naast meerdaagse trips organiseren we ook eendaagse TrailRides waarbij we je meenemen op de mooiste trails dichter bij huis. Een dag lang gave afdalingen rijden en ondertussen werken aan je techniek, spreekt die combinatie je aan? Kijk dan vooral eens op de kalender voor de eerste TrailRides dit jaar in Daverdisse en Coo in België.

Meerdaagse Trips

Het aanbod aan meerdaagse reizen is nu nog beperkt maar daar wordt hard aan gewerkt. Begin november gaan we naar de Tweed Valley in Schotland voor een hele vette trip naar wat misschien wel de bakermat van de enduro sport is. Volgend jaar april staat de schitterende omgeving van de Yorkshire Dales op de planning. Iets minder heftig dan Schotland maar schitterende trails en omgeving. Naast deze bestemmingen staat de Vogezen hoog op de lijst voor een meerdaagse trip. Dit gebied in Noord-Frankrijk heeft zonder twijfel de mooiste flowtrails van Europa. Wat de toekomst verder nog in petto heeft valt niet te voorspellen. Houdt ook hiervoor de kalender in de gaten, plannen genoeg!

Somewhere off the grid met Dieter van Days on Trails

Clinics

Om maximaal van een mooie afdaling te kunnen genieten is het zaak om over de juiste skills te beschikken. Steile afdalingen, switchbacks en rockgardens kunnen enorm intimiderend zijn als je niet met vertrouwen op je fiets zit. Net zoals het verbeteren van je conditie zul je ook voor het verbeteren van je rijvaardigheid de nodige tijd moeten investeren.

Iedereen zal de haat/liefde verhouding met switchbacks herkennen. Die scherpe bochten op steile hellingen waar de ene mountainbiker fluitend daarheen raast, en waar het de ander maar niet lukt om op het juiste moment in te sturen… Uitermate frustrerend! Maar wees gerust, het is door iedereen te leren. Allemaal een kwestie van vertrouwen en skills. Beginnen bij de basis en dan gericht trainen op de juiste bochtentechniek.

En als het dan ineens lukt om die eerste switchbacks te rijden, dan wordt het verslavend en kun je er niet genoeg van krijgen. En dan gaat op een gegeven moment dat achterwiel omhoog om je eerste ‘endo turn’ in te zetten en opnieuw gaat er een wereld open! De mogelijkheden zijn eindeloos en iedereen kan zijn techniek verbeteren. Dat is wat mountainbiken zo’n mooie discipline maakt.

Om je op weg te helpen met het verbeteren van je techniek organiseer ik clinics die we helemaal op jouw wens kunnen afstemmen. Als instructeur analyseer ik je sterke en zwakke punten en gaan we gericht aan de slag om die te verbeteren. Daarbij grijp ik altijd terug op een aantal basisvaardigheden die iedere mountainbiker moet hebben. Dat je iets durft wil nog niet zeggen dat je het beheerst. Met lef kun je een hoop compenseren, maar eerst zal de basis op orde moeten zijn. Vanuit die basisvaardigheden gaan we aan de slag met specifieke technieken zoals bunnyhops, off camber, driften en wheelies om maar wat te noemen.

De mogelijkheden voor clinics zijn eindeloos. Wil je graag één op één begeleiding of vind je het leuk om eens samen met je zoon of dochter een leuke ochtend te hebben en tegelijk wat aan je techniek te werken? Dat kan allemaal. Liever trainen met een groep vrienden of collega’s? Alles is mogelijk en ik stem het niveau af op jullie vaardigheden en wensen. Ook gevorderde rijders kunnen terecht want ik kan de training zo uitdagend maken als je wilt, eventueel zoeken we daarvoor de trails in het buitenland op.

Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Guiding

Het gidsen van een mountainbiketocht bestaat uit meer dan alleen het voorrijden van een route. Als gids ben je allereerst verantwoordelijk voor de veiligheid van je groep, en dat begint al met de voorbereidingen en het plannen van de route. Daarnaast dien je als gids oog te hebben voor de groep en het individu zodat iedereen een leuke dag heeft die aansluit bij hun verwachtingen. Of het daarbij nu gaat om een uitdagende route of gewoon genieten van de mooie omgeving, iedereen heeft zijn eigen motivatie om deel te nemen aan een mountainbiketocht.

Ook voor het gidsen geldt dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Van een TrailRide in de Belgische Ardennen, tot aan een meerdaagse bike adventure in het hooggebergte waarbij we volledig ‘off the grid’ gaan. Ook hier geldt dat er meer plannen zijn dan waar tijd voor is. Zodra de wedstrijddata voor 2020 bekend zijn wordt de kalender verder opgemaakt. Interesse om mee op avontuur te gaan, houdt dan de website in de gaten!

Op zoek naar een mountainbike gids, neem gerust contact op!