Zoekt, en gij zult vinden…

Wat is met afstand het belangrijkste onderdeel van je mountainbike? Juist, dat zijn natuurlijk de stuurdoppen. Vergeet vering, banden, remmen etc etc. Wat je écht nodig hebt voor de ultieme rijervaring zijn goede stuurdoppen. Niet alleen zorgen ze voor een stabiele stuurbeleving, ze zijn ook uitermate belangrijk om vervelend vocht en vuil uit je stuur te weren. Om die reden, en legio andere, een verhaal over de zoektocht naar de perfecte stuurdop.

Na de aanschaf van je fiets zijn er altijd zaken die je gaat aanpassen. Voor goede vering geef je honderden euro’s uit, bandenspanning moet tot op 0,05 bar nauwkeurig staan afgesteld, maar voor goed contact met je stuur zijn goede handvatten heel belangrijk (een stukje serieus advies). Zelf rijd ik graag met de siliconen handvatten van ESI. Dit materiaal heeft de eigenschap dat het trillingen goed dempt waardoor ze erg comfortabel zijn voor langere ritten. Dus een van de eerste aanpassingen die ik heb gedaan was dan ook de standaard handvatten vervangen door de ESI ‘soft grips’.

Nu is het probleem dat deze handvatten geleverd worden met glimmend goudachtige dopjes. Geen porem als je het mij vraagt, die moeten gewoon zwart zijn (iedere gek z’n gebrek). En dus kreeg ik een handvol dopjes mee van het Rijwielpaleis om van mijn gezeur af te zijn. Echter, het probleem daarmee is dat intussen het hele milieu rondom Hilversum is verontreinigd met stuurdoppen. Doordat ze klemmen in je stuur ben je bij iedere valpartij minstens één dop kwijt. Nu is vallen onderdeel van de hobby en hierdoor dreigt een op het eerste gezicht goedkoop onderdeel ineens een serieuze kostenpost te worden.

Waar ik naar op zoek was zijn doppen die door middel van een boutje vastklemmen in je stuur. Dat leek mij een eenvoudige zoekopdracht maar voordat ik iets gevonden had waar ik tevreden mee was heeft wel even geduurd. Je hebt hele mooie geanodiseerde dopjes in elke kleur die je maar kunt bedenken. Leuk, maar je weet van tevoren dat het maximaal één week mooi blijft. En dan lig je een keer op je bek en is je dure dopje vernield. Wat ik zocht was dan ook een simpel rubberen dopje zonder ingewikkelde poespas.

Mijn zoektocht heeft Google al de nodige hoofdbrekens gekost, tot ik onlangs op de website van de Decathlon uitkwam. Een winkel waar ik normaal gesproken niet snel iets zou bestellen, maar die mening ga ik toch herzien. Naast precies hetgeen wat ik zocht, en wel voor de astronomische prijs van € 2,99,- vond ik ook nog een setje lichtgevende stuurdoppen met rode led-verlichting. Hoe vet is dat! Omdat het toch gratis wordt thuisbezorgd ook nog een hoop onzin besteld die ik niet nodig had zodat ik nu ook met verlichte ventieldoppen op pad kan en een paar zweetshirtjes heb waarvoor ik eerst 20 kilo moet afvallen. Hoe dan ook, het mag de pret niet drukken.

Wil je na het lezen van dit verhaal ook de perfecte stuurdop bestellen? Dat kan! Sinds vorige week staat MTB-Solutions ingeschreven bij de KvK, dus voor € 9,99,- (per dop, excl. verzendkosten en btw) zijn ze vanaf nu ook bij mij te verkrijgen.

[acx_slideshow name=”Stuurdop”]