Wie is de mol?

Afgelopen week ben ik samen met mijn vader naar Mallorca geweest. Het is al zo’n 15 jaar traditie om er ieder jaar met z’n tweeën een weekje op uit te trekken. Of dat nou een wintersport in Roemenië is of een tripje naar de zon, de bestemming bedenken we meestal gaandeweg het jaar.

Dit keer was de keuze gevallen op Mallorca. Ryan Air vliegt vanaf Weeze iedere zaterdag op en neer dus voor een appel en een ei, en twee uurtjes vliegen, sta je in Palma op de luchthaven. Een van de redenen om voor Mallorca te kiezen is dat Vasa Sport ook racefiets reizen (oa. op Mallorca) organiseert. En als gids kon ik regelen dat we de routes tot onze beschikking hadden zodat we iedere dag de keuze hadden uit een basis-, medium-, sport- of extreme route. Goed geregeld en ik kan niet anders zeggen dan dat Mallorca gemaakt lijkt om te fietsen. Mooie kust, afwisselend landschap en aan de noordzijde van het eiland een strook met serieuze heuvels waar een aantal hele mooie passen te rijden zijn. Dit wordt geen reisverslag, maar ik kan het iedereen aanbevelen om hier een keer een trainingsweekje te boeken.

Omdat momenteel alles in het teken van de Radon Epic Enduro staat heb ik me laten overhalen om één dag een Mountainbike tour te doen. Ik had een beetje m’n twijfels over de gids en die bleken helaas te kloppen. Het deed me nadenken over het verschil tussen racefietsers en mountainbikers. Om dat toe te lichten hierbij tien kenmerken waaraan je een wielrenner, vermomd als mountainbikegids, kunt herkennen:

1. Het is 15 graden en hij rijdt rond met fluoriserend gele overschoenen.
2. In plaats van te springen trekt hij zijn fiets omhoog.
3. Praat de hele dag over hoe iedereen doping gebruikt, behalve hij dan.
4. Begint na drie spettertjes modder al te klagen dat hij moet gaan poetsen.
5. Gaat er helemaal prat op dat hij de vriend van de neef van de zoon van een of andere bekende wielrenner kent.
6. Beweert dat je op een heuvel van 400 meter een half uur “black levl” (duits uitgesproken) kunt afdalen.
7. Gaat meteen in het wiel hangen van een bejaarde wielrenner zodra hij op het asfalt komt.
8. Moet afstappen als het steiler wordt dan 15%.
9. Rijdt zonder handschoenen omdat ie anders witte handen krijgt.
10. …

Hoe dan ook, het niveau van de route viel wat tegen maar als gids deed hij niks verkeerd. En buiten dat, de overige dagen hebben we ontzettend lekker gefietst en een super weekje gehad. Ook trots op m’n vader, die intussen de 70 is gepasseerd maar nog lachend de berg opfietst!!

Mallorca, in de buurt van Muro