Yorkshire Dales MTB-trip

Half april 2019 hebben we de boot gepakt naar Newcastle voor een verkenning van de Yorkshire Dales. We waren nieuwsgierig of dit gebied geschikt is voor het organiseren van een mooie mountainbike vakantie. Na onze ervaringen zijn we ervan overtuigd dat dit gebied alles te bieden heeft wat je wilt op een actieve vakantie. Laat de foto’s en dit verslag voor zich spreken.

Van 1 t/m 5 april gaan we opnieuw naar de Yorkshire voor deze fantastische mountainbike vakantie. De reis kost slechts € 365,- en wordt aangeboden via Holland MTB Tours, zie deze LINK voor alle info en om je aan te melden.

Dag 1. Aankomst Reeth

Op donderdagochtend rijden we, na een uitgebreid ontbijt, om half tien van de Ferry in Newcastle. Eerst nog even door de douane en dan is het nog 1:20 uur rijden naar Reeth. Daar checken we in bij het Dales Bike Centre waar we de komende dagen zullen verblijven. Na een kop koffie en een stuk taart maken we ons klaar voor een eerste verkenning van de omgeving. De vele weilanden staan vol met schapen en honderden pasgeboren lammetjes. Ook hebben we geluk met het weer want de zon schijnt volop. Na een stevige klim en een lekkere flowy afdaling komen we aan in Gunnerside. Na een korte stop klimmen we van daaruit weer door via een stenig pad waar we een schitterend uitzicht hebben over het gebied. Langs eindeloze muurtjes dalen we weer af het dal in en maken nog één extra lusje voordat we teruggaan naar het bike centre. Voor het eten hebben we volgens eigenaar Stu meerdere opties, maar we kiezen voor een pub een paar honderd meter verderop. Typisch Engels, gezellig druk en het is net alsof je bij iemand in de woonkamer zit. Een tafeltje verderop zitten wat mensen muziek te maken en de rest hangt aan de bar met een biertje. Wat een lekker sfeertje.

Dag 2. Guided Tour

Vandaag staat een tocht met Stu op het programma die de omgeving als geen ander kent. Omdat veel stukken land privé terrein zijn opent dat de nodige poorten. Het is bekent dat Engelsen houden van verhalen vertellen en Stu is daar geen uitzondering op. Hij weet over iedere steen wel iets te vertellen en dat zijn er veel!! Zo blijkt weer de meerwaarde van ‘ride with the locals’ en we krijgen een hoop te weten over het gebied en haar geschiedenis. Na een tocht van zo’n 50 kilometer komen we weer terug bij het bike centre en gaan we voor een biertje en wat te eten richting Reeth. Ook hier is het weer veel te gezellig. Het hele dorp heeft zich verzameld in deze ene pub.

Dag 3. Hamsterley Forest

Vandaag pakken we de auto richting het Hamsterley Forest op ongeveer 45 minuten rijden. Alleen al die autorit maakt het de moeite waard om deze rit te maken want je komt door een prachtig stukje Engeland. In de Yorkshire Dales zijn bomen zeldzaam en de trails die we vandaag rijden zijn dan ook totaal anders dan de afgelopen twee dagen. In Engeland heb je een hoop ‘Trailcentres’ en de paden zijn dan ook erg goed aangelegd en onderhouden. Blijf je op de uitgezette routes dan heb je de keuze uit blauw, rood en zwart. Pak je echter de paadjes die niet op de kaart staan dan wordt het meteen een stuk pittiger! Aan het eind van de middag nemen we nog een kijkje bij het Bikepark van Danny Hart en maken nog een extra lusje voordat we teruggaan naar de auto.

Dag 4. Afsluitende tour

Het is alweer de laatste dag van deze trip. We gaan nog een keer met Stu op pad en hebben tot ongeveer 13:00 uur voor een mooie afsluitende tocht. Stu neemt ons mee naar het hoogste punt in de omgeving vanwaar je een fantastisch 360 graden uitzicht hebt over de Yorkshire Dales. Eindeloos veel stenen muurtjes, schapen, patrijzen en heidevelden. We waaien bijna uit onze sokken maar het uitzicht is prachtig. Om niet te ver af te koelen dalen we op volle snelheid af naar het dal waar we aan de andere kant weer omhoog gaan. De Yorkshire Dales is een nationaal park en wordt beheerd voor behoud van het typische karakter en de vele vogels. In het jachtseizoen komen ze hier jagen maar wij zitten midden in het broedseizoen en de honderden nesten worden fier verdedigd door de fazanten en patrijzen. Erg leuk om te zien. Na een mooie laatste afdaling zit onze reis er alweer bijna op. Snel inpakken, douchen en dan terug naar de boot. Het voelt door die overtocht alsof dit gebied enorm dichtbij is. Qua reistijd in de auto zijn de Ardennen verder weg. Dus dit vormt een fantastisch alternatief. Volgend jaar gaan we zeker opnieuw deze kant op en maken de datum dan op tijd bekend!