MTB-Solutions Enduro Team

Tijdens onze trip naar Schotland in november van vorig jaar is het idee ontstaan om het MTB-Solutions Enduro Team op te richten, met als doel om dit seizoen zo goed mogelijk voorbereid aan de start van de wedstrijden te verschijnen. Daarvoor zijn we op zoek gegaan naar sponsoren en bedrijven die ons willen ondersteunen in het behalen van onze ambities. Aan welke wedstrijden we dit jaar gaan deelnemen lees je verderop.

Hoe werkt een enduro wedstrijd?

Enduro is een vorm van mountainbiken die de laatste jaren sterk in populariteit toeneemt. Bij een enduro wedstrijd gaat het erom een vooraf uitgezette route, meestal tussen de 25 tot 50 kilometer, af te leggen. In de route zijn een aantal specials opgenomen die je zo snel mogelijk, in een race tegen de stopwatch, moet afleggen. Nadat je beneden bent heb je kort de tijd om uit te rusten en dan moet je ervoor zorgen dat je weer op tijd bij de start van de volgende special. Aan het eind van de dag wordt het klassement opgemaakt op basis van de tijden die je hebt neergezet op de specials.

Voorbeeld van een hoogteprofiel dat tijdens een wedstrijd moet worden afgelegd. De rode stukken zijn de getimede specials.

MTB-Solutions Enduro Team

De afgelopen jaren hebben we daar de nodige ervaring opgedaan en het doel is om die stijgende lijn het komende seizoen door te trekken. Of dat ook gaat lukken is te volgen via onze Facebookpagina en Instagramaccount. Hier doen we regelmatig verslag van onze voorbereidingen, avonturen en prestaties.

Wie zijn wij?


Manu Warnet

Manu Warnet

Fiets: Cube Stereo 150

Klasse: Junioren

Favoriete track/gebied: Mijn favoriete tracks zijn ruig en snel! Een paar van de beste tracks die ik ooit heb gereden liggen in de Alpes-de-Haute-Provence aan de Chemin du Soleil.

Ambitie: Kampioen worden in mijn klasse bij de Belgische Enduro Cup, genoeg wereldbekerpunten halen om volgend seizoen op de ‘Reserved List’ te komen van de EWS en buitengewoon veel fun te hebben!!


Koen Zanders

Koen Zanders

Fiets: Commencal Meta AM

Klasse: Elite

Favoriete track/gebied: Portes du Soleil en de Vogezen. Tracks waarop door geblazen kan worden met mooie grote sprongen waarvan je tenen gaan kriebelen.

Ambitie: Elke keer beter worden en grenzen verleggen, sneller worden maar vooral hele mooie plekken ontdekken. Samen met goede vrienden mooie avonturen beleven.


Pieter de Graaf

Pieter de Graaf

Fiets: Santa Cruz Hightower LT

Klasse: Master 1

Favoriete track/gebied: Ik hou van lange, intensieve natuurlijke trails met grote afwisseling om brede set aan skills aan te spreken. Mijn favoriete gebieden zijn dus Vogezen, Jura en kust van Ligurie. Als ex. marathon xc racer zijn races met veel hoogte- en kilometers ook favoriet.

Ambitie: Mijn ambitie ligt vooral bij het lol hebben en stabiele resultaten rijden. Als rijder met meer skill dan lef (en een gezin thuis) ligt een topresultaat niet in de lijn der verwachting. Uiteindelijk telt het gevoel van een mooi avontuur en het beste uit jezelf halen.


Hans Oude Ophuis

Hans Oude Ophuis

Fiets: YT Capra CF Pro

Klasse: Master 2

Favoriete track/gebied: Ik hou van trails met moeilijke natuurlijke obstakels en veel afwisseling. Als ik mag kiezen dan het liefst een trail met lekker lomige ondergrond en veel bochten. De mooiste gebieden zijn wat mij betreft de Ardennen, Vogezen en Schotland.

Ambitie: Ik hoop dit jaar minimaal één keer op het podium terecht te komen in mijn klasse en vooral veel lol te hebben in de voorbereiding om dat te bereiken! Ook hoop ik de andere te kunnen ondersteunen om het beste uit zichzelf te halen en er een teamprestatie van te maken.


Wedstrijdkalender 2019

Hierbij geven we een overzicht van de wedstrijden waar we aan deel gaan nemen:

Belgium Enduro Cup: 

Zonder twijfel de gaafste enduro wedstrijden die op relatief korte afstand te rijden zijn. Deze wedstrijden hebben we al meerdere keren gereden en ook dit jaar beloofd weer schitterend te worden met vier wedstrijden waarbij de laatste in Bouillon zelfs een ‘qualifier’ is waar punten worden toegedeeld voor de Enduro World Series.

Cannondale Enduro Tour:

Deze wedstrijden worden voor het grootste deel verreden in de Franse Vogezen. Mooier dan dit wordt het niet! Deze wedstrijden hebben alles waar het bij enduro om draait. Fysiek zijn ze zwaar, technisch zijn ze zeker niet makkelijk en om hard over deze tracks te gaan moet je over uitstekende fietsbeheersing beschikken. De ondergrond is vaak lomig, afgewisseld met stenen en rotsen met waanzinnig mooie trails door de schitterende bossen van Frankrijk.

Megavalanche:

Waarschijnlijk de bekendste enduro wedstrijd van de wereld. Uniek aan deze wedstrijd is de massastart op de Gletsjer boven Pic Blanc op 3.330. Iedereen duikt tegelijk de steile skipiste af en dat leidt uiteraard tot de nodige chaos. Als dat gedeelte erop zit dan volgt een hele lange afdaling van 2.600 daalmeters helemaal terug naar het dorp Allemont aan de voet van de Alpe d’Huez.

Enduro World Series:

De hoogste divisie binnen de endurosport is de Enduro World Series (EWS). Hier vechten de profs uit wie zich wereldkampioen Enduro mag noemen. Wij hebben ons in weten te schrijven voor de wedstrijd in Les Orres (Frankrijk) en strijden mee in de zogeheten ‘EWS100‘ categorie. Dat houdt in dat we dezelfde tracks rijden als de profs maar in een apart klassement strijden om de prijzen. Dit belooft loodzwaar te worden maar ook één van de hoogtepunten van dit seizoen.

Om toegelaten te worden tot de EWS dien je genoeg punten te scoren om op de ‘Reserved List’ terecht te komen. Daarvoor zijn er een aantal qualifer events aangewezen waar je punten kunt verdienen. Dit jaar is oa. de wedstrijd in Innerleithen van de Scottish Enduro Series aangewezen. Na onze trip naar Schotland eind vorig jaar konden we die niet laten schieten dus in mei pakken we weer de boot naar Engeland.

Als laatste wedstrijd van het jaar gaan we deelnemen aan de Trophy of Nations die dit jaar voor het eerst georganiseerd wordt in het Italiaanse Finale Ligure. Deze teamwedstrijd vormt een heus wereldkampioenschap -waar ook voor het eerst de officiële regenboogtruien worden uitgereikt- en we gaan het seizoen dan ook in stijl afsluiten!