MTB-Solutions Enduro Team – Episode 5

Dit wordt alweer het vijfde seizoen met ons enduro team en wederom is het doel om zoveel mogelijk mooie wedstrijden te rijden. Dat voelt bijna als een jubileum. Het idee voor een enduro team is ontstaan tijdens onze eerste trip naar Schotland. Manu had nog geen rijbewijs en was daarom met zijn moeder naar Schotland gekomen, Koen had nog geen haar op zijn kin, ik dacht nog dat je enduro’s ook prima op een hardtail kon rijden en Piet was net vader geworden van zijn eerste dochter. Het is mooi om te zien wat er in vijf jaar tijd kan veranderen, maar eigenlijk is het nog mooier om te zien dat ook veel hetzelfde is gebleven. Zoals het feit dat we nog steeds in dezelfde samenstelling actief zijn en trainen voor wat we alle vier zo tof vinden, enduro’s rijden! In deze blog wat meer achtergrond en een korte vooruitblik over de plannen en ambities voor seizoen 2022.

MTB-Solutions Enduro Team
Teamfoto 2022: vlnr Manu, Hans, Koen & Piet

Wat is hetzelfde gebleven?

Om te beginnen een aantal zaken die ongewijzigd zijn ten opzichte van vorig seizoen. Zoals gezegd is de samenstelling van het team ongewijzigd. Een Tukker, een Brabander, een gek persoon uit de Beemster en een bankier uit Bilthoven-Noord. Niet direct de meest logische combinatie voor een enduro team, maar kennelijk werkt onze mix van leeftijden, rijstijlen, haargroei en afkomst want onze vertrouwenspersoon heeft nog geen klachten ontvangen. Sterker nog, die verschillen maken ons waarschijnlijk alleen maar beter. Ben je nieuwsgierig wat we allemaal doen ter voorbereiding op de wedstrijden, volg dan ons Instagram account op @mtb_solutions_enduro_team.

Some serious training being shown here!

Trips & Clinics

Naast het enduro team is MTB-Solutions ook nog steeds druk met het organiseren van hele gave Enduro Trips, Trail Rides en Skills Rides. Het uitwerken van de plannen heeft de afgelopen jaren wat vertraging opgelopen maar op de Kalender 2022 staan opnieuw een hoop gave activiteiten. Ondermeer 3 hele dikke reizen naar de Jura, de Vogezen en Schotland. Plekken waar we zelf veel getraind en geracet hebben en waar we je meenemen op de beste trails die er te vinden zijn! Ook gaan we vanaf april weer op pad met de Trail Rides richting de beste Belgische trailcentres en komen er nieuwe Skills Rides in de planning. Ben je op zoek naar een gave fietsvakantie, een dag dikke trails rijden of werken aan je skills? Check dan zeker de kalender of download de roadbooks, daarin vind je de benodigde informatie. Bij alle activiteiten ligt de nadruk op persoonlijke aandacht en ben je op pad met ervaren en gediplomeerde gidsen & instructeurs (European Bike Guides).

Support

Om al onze activiteiten mogelijk te maken is het van essentieel belang om te beschikken over goed materiaal. Daarom zijn we enorm blij dat we opnieuw kunnen rekenen op de support van het Rijwielpaleis Bilthoven. Dat geeft ons de garantie dat de bikes voor komend seizoen weer perfect in orde zijn. Niet alleen qua onderdelen maar sinds kort beschikken ze ook over een speciale werkplaats waar ze voorvorken en shocks kunnen servicen en tunen. Aan het materiaal gaat het dus niet liggen dit seizoen. Uiteraard zitten wij ook te watertanden als we de nieuwe modellen van Santa Cruz zien en de kans is groot dat we binnenkort wat nieuws kunnen melden. Zoals jullie wellicht weten is de fietsenbranche momenteel een behoorlijke chaos, maar het zou zomaar kunnen dat we in de loop van het seizoen het kopje ‘wat is veranderd’ gaan moeten aanpassen…

Kalender 2022

Dan de wedstrijden die we voor dit seizoen op de planning hebben staan. Mss apart om die onder het kopje ‘wat blijft hetzelfde’ te zetten, maar eigenlijk zit ook daar weinig verandering in. Die bestaat nog steeds uit een mix van Enduro World Series, Bike Components Enduro Tour en Belgian Enduro Cup. We hebben reeds bewezen dat je daar een heel mooi seizoen mee kunt vullen en daar is 2022 geen uitzondering op.

Wedstrijdkalender 2022

Wat gaat er veranderen?

Laten we beginnen met de ambitie uit te spreken dat de snelheid wederom een versnelling omhoog gaat! Het is lastig om te peilen waar je staat na een hele winter zonder wedstrijden en vier maanden lang trainen in de blubber. Gelukkig is die periode nu afgesloten en krijgen we weer steeds meer droge trails onder de wielen en als ik om me heen kijk dan lijkt het met snelheid wel in orde. Het zal moeten blijken of de ambities dit jaar waargemaakt gaan worden maar we gaan onszelf zeker niet teveel druk opleggen om te móeten presteren. Ik kan je verzekeren dat het werk gedaan is deze winter en dat het zeker niet gaat liggen aan de voorbereiding. Met nog ruim een maand voordat de eerste wedstrijden van start gaan proberen we die lijn door te trekken.

Bike Components Enduro Tour 2021 – St. Marie aux Mines

Coaching

Om het effect van onze trainingen te vergroten hebben we sinds vorig jaar de support van een professionele trainer, Aaron Dobie. Deze Canadees is naast een uitstekende rijder ook gediplomeerd fysiotherapeut en personal trainer. In die rol begeleidt hij meerdere topathleten in het enduro circuit, zoals EWS winnaar Jesse Melamed. Zijn programma bestaat uit meerdere trainingsblokken waarbij de nadruk ligt op kracht en mobiliteit. Daarbij maakt hij zo min mogelijk gebruik van ingewikkelde apparaten maar baseert hij zijn oefeningen specifiek op de bewegingen die je tijdens een endurorace gaat tegenkomen. Sterk en stabiel op je fiets zitten is essentieel. Nu het seizoen dichterbij komt verschuift het zwaartepunt naar interval trainingen en met nog een paar maanden te gaan werken we nu specifiek toe naar het verhogen van de snelheid. Het is top om Aaron aan boord te hebben en naast trainer is het ook een erg toffe gast dus reken er maar op dat je hem het komend jaar voorbij ziet komen op onze instagrampagina!

Fastest Canadian at the Enduro de la Semoy 2021

Ageing

Wat verder veranderd is, is dat we allemaal weer een jaartje ouder zijn geworden. Nu maakt dat in mijn geval weinig verschil, ik ben de tel al kwijtgeraakt. Voor Manu betekent het echter dat hij niet meer in de U21 klasse uitkomt, maar vanaf dit seizoen bij de Elite moet meestrijden om de prijzen. En dat hij daar wel vertrouwen in heeft blijkt uit het feit dat hij alle EWS wedstrijden gaat rijden, dus ook die in Canada en Amerika. Dat gaan we zeker volgen! In Koen zijn geval betekent het dat hij dit jaar 27 wordt. Nu weet ik uit de literatuur dat je dan op je fysieke piek zit als man zijnde. Het management heeft dan ook een extra module in zijn contract op laten nemen met de voorwaarde dat hij alles aan bonken moet rijden dit seizoen.

Voor Piet wordt dit seizoen het laatste jaar bij de masters1. Nu maakt dat voor Piet weinig uit, maar het betekent voor mij dat ik dit jaar extra mijn best moet doen, want vanaf volgend jaar heb ik er een serieuze concurrent bij…