European Continental Enduro Series

Dit komende seizoen wordt voor het eerst in de enduro geschiedenis een officieel Europees kampioenschap georganiseerd. Tot nu toe lag de focus vooral op het officieuze WK, maar sinds de toetreding tot de UCI (afgelopen jaar) worden nu ook officiële kampioenstruien uitgereikt en dat houdt in dat op de verschillende continenten kampioenschappen worden gehouden.

De kalender voor het Europees kampioenschap bestaat uit 7 wedstrijden. Na een eerste blik op de data en de locaties was ik al snel enthousiast. Vijf locaties waar ik nog nooit geracet heb, en twee locaties die ik goed ken en waar ik iedere dag van het jaar wel een wedstrijd zou willen rijden. Het duurde dan ook niet lang voordat ik had besloten dat dit mijn hoofddoel voor het seizoen 2020 ging worden. Na wat puzzelen in de agenda en checken van de afstanden lijkt het mogelijk om van iedere wedstrijd een mooie roadtrip te maken.

Enduro Team 2020

Het afgelopen jaar hebben we met Koen, Manu en Piet het MTB-Solutions Enduro Team opgezet. Na een onwijs tof jaar met mooie resultaten gaan we komend seizoen opnieuw als team door. Die voorbereidingen zijn intussen in volle gang. Op een aantal wedstrijden zullen we met het hele team aan de start staan, zoals de wedstrijden van de Belgische Enduro Cup. Daarnaast ligt voor Manu en Koen de focus op het rijden van de Enduro World Series in Olargues, Petzen/Jamnica, Val di Fassa en Zermatt. Vier hele vette wedstrijden waar de jongens zich kunnen meten met de profs! Voor Piet is dit jaar het doel om een mooie uitslag te rijden bij de Epic Enduro. Deze wedstrijd staat te boek als de zwaarste eendaagse endurowedstrijd ter wereld, en ik weet uit ervaring dat daar geen woord aan gelogen is. Piet is echter al druk aan het trainen en deze wedstrijd lijkt op zijn lijf geschreven.

Meer over het Enduro Team volgt binnenkort! Achter de schermen wordt hard gewerkt om dit seizoen alles een level professioneler aan te pakken. Houdt onze Instagram pagina in de gaten als je benieuwd bent naar de laatste nieuwtjes en onze voorbereidingen!

Continental Series

Voor mij ligt de focus op het rijden van de European Continental Series. Ik ga geen uitspraken doen over mijn ambities, maar ik ga 100% mijn stinkende best doen om zo hoog mogelijk te eindigen bij de Masters 2. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik vooruitgang boek qua rijvaardigheid en snelheid, dus ik hoop ook dit jaar weer een level omhoog te gaan.

Collabs

Het plan is om van iedere wedstrijd een verslag te maken. Qua tekst bedenk ik graag een verhaal, maar ik zoek nog iemand die goed is met foto en/of video. Ik zou het ontzettend tof vinden om tot een mooi artikel te komen dat we ergens online, of in een mooi magazine kunnen aanbieden ter publicatie. Dus lijkt je dat wat, of weet je iemand?

Neem dan vooral contact op!


1. Tsjechie – Susice

Op 3 mei vindt de eerste wedstrijd van de serie plaats in Tsjechië. Ergens diep verstopt in de bossen van de Bohemen ligt het plaatsje Susice waar de Enduro X wordt georganiseerd. Wikipedia weet schrikbarend weinig te vermelden over deze gemeente dus dat beloofd op voorhand al een mooi avontuur te worden. Toen ik ongeveer 10 jaar oud was hebben mijn ouders ons ooit meegenomen naar (toen nog) Tsjecho-Slowakije en ik weet me nog te herinneren dat dit een enorm bosrijk gebied is. Ik reken dan ook op hele mooie lomige ‘Vogezen’ achtige trails. Dit is de wedstrijd waar ik qua trails het meest benieuwd naar ben.


2. Schotland – Tweed Valley

De tweede wedstrijd is voor mij een goede bekende. Afgelopen seizoen hebben Manu, Bas en ik de oversteek naar de Tweed Valley gemaakt voor de fantastische trials van de Tweed Valley. Deze wedstrijd staat garant voor supergave, high speed, kungfu-achtige trails waarbij je belangrijkste doel is om alle bomen te ontwijken. Conditioneel een pittige wedstrijd waarbij we afgelopen jaar op de trainingsdag 1.800 hoogtemeters moesten maken en dit tijdens de wedstrijd een dag later opnieuw. Tel daarbij op dat je na iedere afdaling compleet in rood zit en je begrijpt dat we op de terugweg op de boot hebben geslapen als een mol.


3. Zwitserland – Villars-sur-Allon

De derde wedstrijd wordt gehouden in de Zwitserse Alpen. Ik heb al van meerdere mensen gehoord dat dit de mooiste wedstrijd is uit de Zwitserse enduro competitie. Dat wil wel wat zeggen en hier zal het materiaal, en dan met name de vering, serieus op de proef worden gesteld. Zwitserland is één van de weinige landen waar ik nog geen enduro wedstrijd heb gereden en ik kijk dan ook enorm uit naar deze race. Ook dit belooft een geweldige roadtrip te worden. Dit zal de moeilijkste wedstrijd worden om weer vandaan naar huis te vertrekken…


4. Finland – Sirrka

De langste roadtrip komend seizoen zal door een retourtje Finland worden. Ik ben intussen ingeschreven voor deze wedstrijd en in de deelnemerslijst zag ik alleen maar mensen die Heiki, Jassi, Anni en Kimi heten. Tot nu toe ben ik volgens mij de enige niet Finse deelnemer! Dat wordt vast leuk, en het beloofd daarnaast een hele mooie roadtrip te worden over het Scandinavische schiereiland. De wedstrijd wordt verreden in Sirkka, en dat ligt ruim boven de poolcirkel. Dat betekent dat de zon op 24 juli niet onder gaat en de race wordt middernacht gereden. Heel benieuwd hoe dat gaat zijn. Ook zal tijdens deze trip de nieuwe daktent perfect van pas komen.


5. Italie – La Thuile

Afgelopen jaar zijn Koen en Manu hier een aantal dagen geweest tijdens hun roadtrip door de Alpen. Als ze ergens enthousiast over waren, dan was het wel over de tracks in dit gebied. Als ik hun mag geloven (en ik vertrouw deze jongens blind) dan zal dit één van de mooiste races van het jaar worden. Ik heb hier in de buurt al de nodige trails gereden en dit gebied stelt eigenlijk nooit teleur, maar dan nog schijnt La Thuile speciaal te zijn. Lange zwarte afdalingen waar je geen moment tot rust kan komen. Ik zorg dus beter dat ik conditioneel in topconditie ben voor deze race. Lange, steile, technische trails, en dat op wedstrijdtempo, kom maar op!


6. Frankrijk – Loudenvielle

Als er één land is dat niet mag ontbreken op een Europese Enduro kalender is het natuurlijk Frankrijk. Dit land brengt al jaren de beste enduro en downhill rijders voort en bij iedere wedstrijd in dit fantastische land weet je dat het niveau enorm hoog ligt. Wat ik extra gaaf vind is dat deze wedstrijd in de Pyreneeën wordt georganiseerd. Dat is wederom een plek waar ik al erg lang niet ben geweest, laat staan dat ik toen op een endurobike zat. Omdat een week later de afsluitende wedstrijd in België wordt verreden zal dit een roadtrip worden waarbij we via een aantal mooie plekken van zuid naar noord zullen trekken.


7. Belgie – Bouillon

Toen ik de kalender voor het eerst bekeek leek het wel of ik hem zelf had samengesteld. Allemaal onwijs gave locaties en dan finishen op een soort van thuiswedstrijd in het Belgische Bouillon! Hoe gaaf wordt dit? En wat extra mooi is dat we hier met het hele team aan de start zullen staan. Het wordt mijn vierde deelname in Bouillon en alle tracks die hier liggen zijn pareltjes. De organisatie is altijd perfect en vooral de verzorging na afloop van de wedstrijd is al een reden om deel te nemen, geweldig goed verzorgd altijd, dat kom je alleen in België tegen. Ik vind het dan ook dik verdiend voor de organisatie van de Grand Raid dat ze deze wedstrijd mogen organiseren. Een betere plek om het wedstrijdseizoen af te sluiten kan ik niet bedenken!