EO-MTBInG: Een nieuwe Europese standaard

Begin maart zijn Mathijs Honig en ik geïnterviewd voor een artikel in Velozine over de nieuwe opleiding voor Europese mountainbike gidsen en instructeurs, afgekort EO-MTBInG. Deze opleiding heeft tot doel om een Europees erkend diploma te ontwikkelen waarmee je in alle aangesloten landen aan de slag kunt als mountainbike gids of instructeur. Dat is natuurlijk niet in één week geregeld en sinds 2015 wordt hard gewerkt om het niveau van de opleiding vorm te geven en landen enthousiast te maken om en kandidaten naar het Europees examen te sturen.

Het interview met Velozine was voor ons een mooie gelegenheid om eens te vertellen wat de opleiding precies inhoudt. Daarbij komt natuurlijk aan bod hoe tof en interessant de opleiding is, maar ook hoe pittig de examens zijn en de problemen en dilemma’s waar de coördinatoren van de opleiding tegenaan lopen bij het opzetten van deze nieuwe standaard. Het eindresultaat mag er zijn en de mannen van Velozine hebben er een leuk artikel van gemaakt! Uit eigen ervaring kan ik het iedereen van harte aanbevelen en wil je meer informatie, neem dan gerust eens contact op dan vertel ik je graag meer.

Lees het volledige interview via deze LINK

In aanvulling op het interview heb ik onderstaand nog wat foto’s uit mijn eigen archief opgeduikeld die een indruk geven van de opleiding:

De EO-MTBInG crew van 2018 tijdens de 2-daagse trektocht door de Haute Savoie, ter voorbereiding op het Europees Examen.
8 Hollanders en 1 Belg op een berg ergens in Frankrijk.
Navigeren met kaart en kompas, laat dat maar aan Dieter over van DaysOnTrails. Dieter organiseert onwijs mooie wandeltochten en ZEKER de moeite waard om eens op zijn website te kijken!
Tijdens het examen in 2019 in Slovenië deden ook deze Engelse gasten van TrailUnknown mee. Met hun een trail rijden is echt ZO ontzettend gaaf, vooral omdat ze alledrie compleet gestoord zijn en stiekem onwijs goed kunnen rijden! Deze gasten organiseren de mooiste mountainbike avonturen in Groot Brittannië, dus mocht je plannen hebben die kant op…
Ook Vid Persak (op de foto links) was één van de kandidaten tijdens het examen. Professioneel enduro rijder van het Orbea Factory Enduro Team, en als je ziet wat hij allemaal op een fiets kan, dat is werkelijk ongelooflijk. Houd deze jongen in de gaten want ik voorspel dat hij de komende jaren mee gaat doen voor de hoofdprijzen!
Deze badge, daar is het uiteindelijk allemaal om te doen…
Mijn herexamen in 2019, een clinic voor een groep kinderen.
De grond is LAVA!!
Het examenonderdeel ‘gidsen’ bestaat uit een tocht van ongeveer een uur per persoon die de kandidaten zelf voor moeten bereiden. Hoe houd je de groep (waaronder 2 examinatoren) bezig, hoe is je voorbereiding en hoe krijg je iedereen weer tevreden en veilig een moeilijke trail af? Lijkt mss makkelijk, maar dit is een van de moeilijkste examens. Voor mij de luxe positie om als ‘domme’ deelnemer mee te rijden.
Veel evaluheleeren…
De opleiding bestaat niet alleen uit praktijk!
Na m’n herexamen kwam het verlossende telefoontje, GESLAAGD!!!