Trans Pyrenees

Eigenlijk had ik nu midden in het wedstrijdseizoen moeten zitten van de European Continental Enduro Series. Helaas vinden de Chinezen het nog steeds nodig om levende dieren op een markt bovenop elkaar te stapelen waardoor we hier nu met een mondkapje de trein in moeten. Wat mij betreft hoog tijd dat daar een einde aan wordt gemaakt in plaats van overal 5G zendmasten in de hens te steken. Toch hoor je opvallend weinig kritiek vanuit de westerse wereld en dat verbaast me. In mijn ogen maakt dat pijnlijk duidelijk hoeveel invloed China intussen heeft op het politieke toneel. Maar ik dwaal af, ik was van plan wat op te schrijven over een alternatief plan voor de wedstrijden van deze zomer. Het idee is namelijk om de Pyreneeën over te fietsen, en ook weer terug. Hopelijk blijf ik tijdens deze trip beter op de route.

New Balance

Als fietser heb je gelukkig de luxe dat je weinig nodig hebt voor het uitoefenen van je hobby, een fiets en wat mooie paden geven je het ultieme gevoel van vrijheid, ook als dat solo moet. Het vele thuiswerken heeft ervoor gezorgd dat ik op een gegeven moment 7 dagen in de week op de fiets zat. Het was voor mij lang geleden dat ik op de lokale mountainbike parcoursen was geweest, maar nu ken is ze weer van buiten. Toen duidelijk werd dat ook de wedstrijden deze zomer geen doorgang kunnen vinden ben ik een ander plan gaan uitbroeden wat al langere tijd door mijn hoofd dwaalde, een mooie bike packing trip..

Schotland, herfstvakantie oktober 2000

Mijn laatste officiële bikepacking avontuur is alweer meer dan 20 jaar geleden. In de zomer van 2000 had ik besloten dat ik de eerste persoon in Nederland moest zijn met kleding van New Balance. Na wat speurwerk kwam ik erachter dat de fabriek ergens in the Lake District in Engeland stond en ik had bedacht om de boot te pakken, de fiets (gratis) mee te nemen en een doos kleding op de post te doen. Zo bedacht, zo gedaan. Op mijn Trek 4100 met een veel te zware rugzak van 15 kilo ben ik op de ferry gestapt. Ik had de fabriek al snel gevonden en ben daarna nog doorgetrokken richting Schotland en ben uiteindelijk tot aan Oban geraakt. Daar ben ik weer op de trein gestapt, terug naar de ferry in Newcastle. Terugkijkend was het echt een tof avontuur. Ik heb nog een aantal shirtjes van New Balance in de kast liggen maar op dit moment heb ik geen nieuwe kleding nodig, dus wat is dan een mooie trip met voldoende uitdaging?

Lost Dot

Voor degenen die bekend zijn met het ‘ultra distance racen’ zal Lost Dot een bekend begrip zijn. Lost Dot organiseert evenementen waarbij de deelnemers extreme afstanden moeten afleggen binnen een vastgestelde tijd. Zo moesten de rijders tijdens de eerste ‘Trans Continental’ een route van Londen naar Istanboel afleggen. Eén van de uitgangspunten is dat complete reglement past op een stempelkaart en officieel is het geen wedstrijd. Verder moeten de deelnemers onderweg een aantal waypoints aandoen en verder ben je vrij om de route te kiezen. Wel heb je een gps tracker mee die registreert waar je uithangt.

Voor wie eens een inkijkje wil in deze wereld, dan is de film “Onboard” van de Belgische regisseur Antonin Michaud-Soret een echte aanrader. Hierbij worden een aantal deelnemers gevolgd en je ziet iedereen langzamerhand in een zombie veranderen. Elke deelnemer heeft zo zijn/haar eigen motivatie op mee te doen met zo’n race maar voor mij waren het vooral de beelden van het in weer en wind, op ieder tijdstip van de dag door de meest prachtige landschappen te rijden die me het meeste aanspraken. Naast de trans Continental organiseren ze sinds twee jaar ook een Trans Pyreneeën en dat idee is blijven hangen.

Karate Monkey

Naast een mooie route heb je voor een biketrip ook een geschikte fiets nodig. Wie al eens bij mij thuis is geweest weet dat ik er daarvan genoeg heb staan. Toch zat de juiste fiets er nog niet tussen (iets met N+1). Toen ik begon met het rijden van enduro’s heb ik de eerste twee jaar alle wedstrijden op m’n hardtail gereden. Pas daarna kwam er een full suspension en daarmee heb ik geleerd dat je ook als een varken kan afdalen en dat je geen rekening hoeft te houden met grote stenen en andere obstakels. Toch, iedere keer als ik iemand tegenkwam op een hardtail kreeg ik last van een soort heimwee. Het is geweldig om achter iemand op een hardtail te rijden. Zo rauw en wild! Dan komt het aan op stuurmanskunsten en het rijden van de juiste lijnen, of gewoon heel goed je stuur vasthouden.

In de loop der jaren heb ik genoeg onderdelen verzameld om een complete fiets op te kunnen bouwen. Ik had dus alleen een los frame nodig en al snel viel de keuze op een stalen frame. Waarom? Nou, de voordelen zijn simpel: goedkoop, sterk, comfortabel en duurzaam. Na een behoorlijke zoektocht ben ik uitgekomen bij de Surly Karate Monkey. Deze bike voldoet precies aan de voorwaarden en is geschikt voor zowel een starre als een verende voorvork. Daarnaast is dit model perfect als pakezel te gebruiken voor een biketrip. Intussen is de monkey uitgebreid getest op de enduro trails en daar is hij met vlag en wimpel geslaagd. Nu is de volgende stap om hem klaar te maken voor de biketrip en te bedenken hoe ik al mijn bagage mee ga krijgen. Benieuwd hoe dat eruit gaat zien? Houdt dan mijn Instagram in de gaten, waar naast veel foto’s van kippen ook regelmatig een update van deze trip zal langskomen.

Wielen wisselen, andere voorvork erin, breed stuur erop en de monkey is klaar voor elke trail!
Laatste update; banden met wat minder rolweerstand, spatbord erop en een comfortabel stuur voor de langere etappes.

Ouwe baas

Het plan is om de Pyreneeën over te steken van de Atlantische kust naar de Middellandse zee, simpel gezegd van links naar rechts. Omdat ik er met de auto naartoe ga zal ik ook weer terug moeten en om niet 2x dezelfde route te moeten rijden ga ik via de Franse kant heen en via de Spaanse zijde weer terug. Voor de topobeten onder ons, bovenlangs heen, onderlangs weer terug.

Toen ik dit plan aan mijn ouders vertelde begon m’n vader geïnteresseerd te kijken. Onze jaarlijkse trip hadden we deze winter uitgesteld maar ik had vooraf niet verwacht dat hij hier wel oren naar zou hebben. Maar daarin bleek ik hem toch weer onderschat te hebben. Onder het motto, je bent nooit te oud om te beginnen met bikepacken vertrekken we samen voor de eerste week, waarna ik hem weer aflever bij moeders en in mijn eentje verderga voor de rest van de route.

Trip van vorig jaar, Georgië…

Preppin

Het vertrek staat begin juli gepland en nu staat alles in het teken van de voorbereidingen. Het uitspreken van je plannen is natuurlijk altijd een risico en eigenlijk iets wat je beter niet doet. Echter, de reden om het wel te doen is simpel: ik hoop dat er lezers zijn die tips hebben om deze trip nóg epischer te maken. Weet je nog plekken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken, laat het me weten! Ben je zelf in de buurt, geef een seintje en wellicht kom ik even langs om gedag te zeggen of kunnen we samen een stukkie opfietsen.