Spa Zwart

Iedereen kent Spa Blauw en Spa Rood. Maar sinds kort is er een nieuwe smaak op de markt: Spa Zwart. Ook deze ligt al een lange tijd te rijpen in de Belgische Ardennen onder invloed van de elementen. Door jarenlange regenval en erosie is hij netjes gladgestreken, totdat een of andere idioot op een mountainbike hem heeft ontdekt.

De oplettende lezer heeft intussen in de gaten dat het hier niet gaat om een nieuw flesje met bruisend bronwater. Spa Zwart is met afstand de heftigste rotsplaat waar ik tot nu toe vanaf ben gereden in de Belgische Ardennen.

Filibusteren bovenaan de “Monsterslab”

Karretje voer

We hebben vandaag afgesproken met drie Belgische gasten op de parkeerplaats van de Carrefour in Spa. En ja, als je met belgen op pad gaat dan weet je nooit wat je kunt verwachten. Normaal gesproken zal het qua routes wel in orde zijn. Ook weet je dat het met de technische vaardigheden wel goed zit en dat je onderaan een moeilijke sectie niet hoeft te wachten. Daarnaast weet je nog één ding zeker, en dat is dat er onderweg altijd een ‘saucisse’ uit de rugzak tevoorschijn kan worden getrokken! Hoe oud die betreffende worst is, dat is dan helaas weer een vraagteken. De rest van het avontuur kan alle kanten op…

We beginnen de dag in de richting het restaurant Géronstère, waar we tijdens de Ardennen Trekking van Vasa Sport een vaste lunchplek hebben in de laatste etappe. Ik kom hier al een aantal jaar en denk de omgeving aardig te kennen. Maar niet de trails die we vandaag hebben gereden. Het zijn dan ook geen duidelijk uitgezette routes. De start van de trail is meestal onvindbaar en het vinden van het juiste spoortje duurt meestal even. Als het begin eenmaal gevonden is dan ontaard het pad in een leuke slingerende trail. Toch blijft het opletten geblazen om het spoor niet kwijt te raken. Als je achter een iets te enthousiaste Tom aanrijdt dan sta je heel snel beneden, maar heb je wel 80% van de trail gemist. Gelukkig is het heerlijk weer en klimmen we rustig nog een keer naar omhoog om de route opnieuw te rijden.

Omsingeld door saucissen
Koen rijdt even van een trappetje af

Filibusteren

Na een serie mooie afdalingen is het tijd voor de lunch. Met name Maarten verlangt naar de pauze want die rijdt al de hele ochtend zonder voorrem! Gelukkig heb ik mijn Ghost Asket bij me omdat Tom daarvoor een koper heeft gevonden. Na een kwartier sleutelen heeft Maarten weer de beschikking over twee remmen en zijn we klaar voor het serieuze werk.

Wederom treedt hetzelfde tafereel op als vanochtend. Als je de start van de route niet kent ga je hem nooit vinden. Ik kom er nu pas achter dat op soms minder dan drie meter langs de paden ik altijd heb gefietst soms hele mooie afdalingen liggen. Zo goed zijn ze verstopt. De afdalingen zijn te kort voor een echte enduro special, toch zijn ze technisch/leuk genoeg om ervoor de heuvel op te klimmen. Nadat we ook hier alle trails hebben gereden is het tijd voor ons toetje. Maarten weet een trail te liggen die heel heftig schijnt te zijn. Daar blijkt geen woord aan gelogen! Ik heb al best wat heftige afdalingen gefietst in mijn leven, maar bij deze trail kruipen mijn ballen terug mijn buik in. We staan met z’n vijven ruim een kwartier te kijken hoe we hier in godsnaam levend vanaf gaan komen. Na lang beraad besluiten we niet helemaal van boven te rijden, maar kiezen een richel net onder de bovenste drop. Uiteindelijk kroont Koen zich tot ‘Held van de Dag’ en rijdt hem als eerste. Ik heb ondertussen al 5x besloten om hem niet te rijden maar sta op een gegeven moment nog als laatste boven. Tja, dan moet je wel en wat een kick!!!

Video 15-10-17 16 38 24 (1)

Tom lacht nog even naar de fotograaf…

Thirstmaster 3000

Helaas lukt het me niet om te wennen aan de PathRiot. Nadat ik een collega van me heb overtuigd om een YT Jeffsy te kopen ben ik onlangs gaan kijken om hem in het echt te bewonderen. En in het echt is hij nog veel mooier dan op het plaatje. Ook al heb ik er maar een paar meter op gefietst, het is voor mij duidelijk dat dit dé fiets is voor de enduro’s die ik graag rijd. Als dan een week later een bericht op Facebook verschijnt dat ze in de aanbieding zijn ben ik definitief om! Dus nu zit ik angstvallig te wachten totdat hij begin november geleverd wordt. Daarover binnenkort meer. Omdat ik het toch over Spa heb in dit verhaal leek het me wel treffend om ook de meest duurbetaalde aankoop van het jaar te melden. Nadat je de knop ‘kopen’ hebt ingedrukt op de YT website krijg je de mogelijkheid om de opties samen te stellen. En als je leest wat de Thirstmaster 3000 allemaal kan, dan kun je die natuurlijk niet laten staan.