Hemel op aarde!

Op maandag 18 september ben ik met Vasa Sport op pad gegaan voor de Transalp Maria Alm – Sterzing. Deze tocht brengt ons in zes etappes van Oostenrijk naar Italië met de finish bij de thermen van Sterzing. De reis is op opgezet als ‘Panorama Transalp’ en dat houdt in dat we iedere etappe één of meerdere liften nemen zodat we maximaal kunnen genieten van het mooie uitzicht en daarnaast extra daalmeters kunnen maken.

Maandag voor vertrek

Achter de schermen

Het weer heeft deze week een groot aandeel gehad in het verloop van de reis. Al bij de eerste briefing wordt duidelijk dat de sneeuwgrens rond de 1.500 meter komt te liggen. Met name de eerste paar dagen moeten we de routes daarop aanpassen omdat veel liften niet verder lopen dan het middenstation. Achter de schermen wordt hard gepuzzeld om lager in het dal de mooiste routes te kunnen rijden. De oplossing wordt gevonden door een aantal afdalingen meerdere keren te rijden waardoor we ruimschoots aan onze trekken komen.

Vanaf woensdag zijn de omstandigheden gelukkig beter. De bewolking trekt langzaam open en de besneeuwde bergtoppen leveren schitterend mooie plaatjes op. Het lijkt wel of het wintersportseizoen al is begonnen. Ik heb deze Transalp drie jaar geleden voor het eerst gereden en weet me goed te herinneren dat de routes iedere dag een stukje mooier worden. Bij deze reis geldt datzelfde voor het weer. De eerste dag is het uitzicht nog beperkt, maar gaandeweg de week wordt het alsmaar mooier.

Dag 1; Beperkt panorama, maar wel schitterend!

 

Dag 5; Uitzicht vanaf het bovenstation van de Penkenbahn

Liberté, Egalité et Fraternité

Deze Franse spreuk verwoordt mooi de sfeer tijdens deze Panorama Transalp. Het fietsen in de bergen geeft op de eerste plaats een onwijs gevoel van vrijheid. Het enige waar je druk mee bent is de beklimming of afdaling van dat moment. Mobiele telefoons worden alleen gebruikt voor het maken van foto’s en om bereikbaar te zijn in noodgevallen. De route naar het volgende hotel ligt vast, en is voor iedereen gelijk. Of je nou rondrijdt op een (te) dure fiets, niet het verschil kent tussen rode en witte wijn, of geen idee hebt welke band voor of achter gemonteerd moet worden, de gids bepaalt de route en heeft altijd gelijk.

Dat al deze punten op één persoon betrekking hebben (die dacht het beter te weten dan de gids) berust op louter toeval. Toch hoort dat ook bij het leven van een gids. Ongevraagd ben je het mikpunt van slechte grappen en liggen al je acties onder een vergrootglas. Een dikke huid is dus een vereiste. De beste oplossing is vaak om een nog slechtere grap terug te maken totdat het niveau een absoluut dieptepunt heeft bereikt. Want uiteindelijk is al die kritiek natuurlijk een gemaskeerde uiting van liefde. En door alle dingen die je meemaakt met z’n allen vormt zich naar het eind van de week een steeds hechtere band.

Iets te veel broederschap?


Battle of the Century

Buiten al de mooie etappes die we gefietst hebben, staat deze week toch vooral in het teken van ‘The Battle of the Century’ zoals onze reisleider Rob Barel, versbakken wereldkampioen triathlon bij de 60 plussers, het treffend weet te omschrijven. Blakend van het zelfvertrouwen dacht hij op de 50 meter zwemmen iedereen wel even te kunnen verslaan. Nou, die uitdaging durfde ik wel aan. Deze Transalp eindigt in de thermen van Sterzing en dat vormt een mooie arena voor dit epische duel. Z’n ego was kennelijk zo gegroeid dat hij de uitdaging nog wat groter maakte door zelf schoolslag te gaan zwemmen.

Intussen staat Rob weer met beide benen op de grond. Binnenkort reist hij met iets minder zelfvertrouwen af naar Hawaï waar hij opgaat voor de wereldtitel op de lange afstand. Mijn tip aan hem; geen schoolslag zwemmen, maar lekker gaan borstcrawlen! Dan twijfel ik er niet aan dat hij in zijn missie gaat slagen.

Hier nog blakend van het zelfvertrouwen..

Hemel op Aarde

Vooral Thijs wist het contrast van deze reis mooi te verwoorden. Op een loopstuk in de regen was het commentaar dat het ‘de hel op aarde’ was. Thijs houdt niet van lopen. En ook niet van regen. Maar na een kwartiertje veranderde het looppad in een schitterende afdaling en werd het commentaar al snel gewijzigd in ‘hemel op aarde!!’ Zo snel kan het gaan. Deze extremen maken het fietsen in deze omgeving dan ook tot een echt avontuur.

Als dit op je GPS verschijnt, dan weet je dat het hemels wordt!

Panorama Transalp

Voor mensen die van afdalen houden is een panorama Transalp een absolute aanrader. Het niveau van de afdalingen wordt iedere dag een stukje zwaarder en de gidsen helpen om je fietsvaardigheden verder te verbeteren. Dat zorgt ervoor dat je met steeds meer vertrouwen de berg afkomt. Ook als je het afdalen al onder de knie hebt kom je tijdens deze reis zeker aan je trekken. In dat geval kun je de reis als GPS-variant boeken waarbij je met een stel vrienden (of vriendinnen!) lekker je eigen gang kunt gaan. Daarbij profiteer je uiteraard wel van de kennis en faciliteiten waarin Vasa Sport voorziet.

Als je interesse gewekt is, kijk dan voor meer informatie op www.vasasport.nl.