MTB-Solutions Enduro Team

Dit wordt het vierde seizoen dat we met ons Enduro Team aan de start zullen staan van de wedstrijden. In dit artikel stellen we ons kort aan je voor en hebben we een overzicht opgenomen van de wedstrijden die we voor 2021 op de planning hebben staan. Zoals je op de onderstaande foto’s kunt zien proberen we het ieder jaar iets professioneler aan te pakken. Sinds vorig jaar zijn we een samenwerking aangegaan met het Rijwielpaleis Bilthoven waardoor we nu allemaal op topmateriaal van Santa Cruz rijden. Naast die nieuwe fietsen is ook de kleur van de shirts veranderd van rood/zwart naar geel/zwart. Wat wel gelijk is gebleven is de samenstelling van het team. Onze mix van leeftijden en verschillende rijstijlen heeft de afgelopen jaren haar vruchten afgeworpen. Vooral onze jongste rijder Manu Warnet heeft een enorme progressie doorgemaakt. In de laatste wedstrijd van vorig seizoen heeft hij zelfs de ‘Queen Stage’ weten te winnen en dit jaar gaat hij meestrijden om de ereplaatsen in zijn laatste jaar bij de U21 klasse van de Enduro World Series. Dat beloofd wat! Wij gaan er in ieder geval alles aan doen om elkaar zo hard mogelijk te pushen en er vooral een tof en gezellig seizoen van te maken.

Seizoen 2021

Na een lange winter zijn we klaar voor het wedstrijdseizoen. Wie weleens heeft deelgenomen aan een Enduro wedstrijd weet dat het belangrijk is om zowel fysiek als mentaal in topconditie te zijn. De winterperiode gebruiken we dan ook om de basis te leggen voor een goede conditie. Daarvoor maken we de nodige trainingskilometers en besteden we de nodige aandacht aan krachttraining. In het weekend maken we vaak lange dagen op de fiets op zoek naar mooie trails zodat we de week weer kunnen doorkomen voor de rest van de trainingen. Naast een goede conditie is ook het mentale aspect enorm belangrijk. Als je niet met vertrouwen op de fiets zit dan wordt het rijden van technische afdalingen een gevaarlijke onderneming. Door veel samen te trainen en vooral plezier te maken houden we elkaar scherp en op die manier hebben we de afgelopen jaren allemaal de nodige progressie geboekt.

Dit seizoen hebben we de focus liggen op de wedstrijden van de Enduro World Series. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk wedstrijden mee te pakken om zo scherp mogelijk aan de start te verschijnen. Ben je benieuwd naar onze voorbereidingen, volg ons dan via Instagram of Facebook. Daar posten we regelmatig berichten over onze trainingen, het materiaal waar we op rijden en natuurlijk de wedstrijden.

Ps: Heb je zelf ideeën voor gave content neem dan gerust eens contact met ons op, hoe meer toffe content, hoe beter!

Wie is wie?

Naam: Manu Warnet

Bike: Santa Cruz Megatower

Klasse: U21

Favoriete tracks: Mijn favoriete tracks zijn ruig en snel! Een paar van de beste tracks die ik ooit heb gereden liggen in de Alpes-de-Haute-Provence aan de Chemin du Soleil.

Plannen 2021: Het vorige seizoen zat voor mij vol met verassingen. Met de “geforceerde rustperiode” kon ik niet anders dan alle druk en verwachtingen opzij zetten en focussen op plezier. Iets waar ik bij de start van de wedstrijden de vruchten van kon plukken. Door gewoon mijn ding te doen en me te vermaken bracht ik mezelf tot een verrassende 7e plek in het eindklassement van de EWS in U21. Mijn ambities voor volgend seizoen bestaan dus voornamelijk uit het behouden van die positieve mindset. Gewoon doen waar ik goed in ben, mezelf vermaken en kijken waar dat me brengt. Top10, top5, podium? We’ll see!


Naam: Koen Zanders

Bike: Santa Cruz Megatower

Klasse: Elite

Favoriete tracks: Portes du Soleil en de Vogezen. Tracks waarop door geblazen kan worden met mooie grote sprongen waarvan je tenen gaan kriebelen.

Plannen 2021: Voor komend seizoen wil ik het resultaat van de rider trophy (+/- 30e) doorzetten en wereldbeker punten halen om volgend jaar mee te kunnen doen met de officiële EWS. Daarnaast draait alles om maximaal genieten, mooie plekken te bezoeken en gave afdalingen te rijden en dat te doen in 3 blokken van 3 weken vakantie. Als leuke bijkomstigheid wil ik heel graag beter worden in dirtjumps rijden. 


Naam: Pieter de Graaf

Bike: Santa Cruz Hightower

Klasse: Masters 1

Favoriete tracks: Ik hou van lange, intensieve natuurlijke trails met grote afwisseling om brede set aan skills aan te spreken. Mijn favoriete gebieden zijn dus Vogezen, Jura en kust van Ligurie. Als ex. marathon xc racer zijn races met veel hoogte- en kilometers ook favoriet.

Plannen 2021: Hoofddoelen van het jaar zijn drie meerdaagse enduro wedstrijden. Aangevuld met wat mooie eendaagse enduro’s in de Ardennen, Vogezen en Jura staat er hopelijk een afwisselend seizoen voor de deur. Tijdens de wedstrijden en daarbuiten staat het vooral in het teken van lol hebben en het pushen van eigen kunnen.


Naam: Hans Oude Ophuis

Bike: Santa Cruz Hightower

Klasse: Masters 2

Favoriete tracks: Ik hou van natuurlijke trails met veel afwisseling en uitdagende obstakels. Als ik mag kiezen dan het liefst een lekker lomige ondergrond en veel bochten. De mooiste gebieden zijn wat mij betreft de Ardennen, de Vogezen en zeker ook Schotland.

Plannen 2021: Ik was van plan om het dit jaar rustiger aan te doen qua wedstrijden en me te richten op het organiseren van een aantal Enduro reizen met MTB-Solutions. Echter, in januari kreeg ik bericht dat ik me heb gekwalificeerd voor de Enduro World Series op basis van mijn resultaten van afgelopen seizoen. Omdat de reizen voorlopig nog niet door kunnen gaan heb ik me ingeschreven voor de EWS in La Thuile en Crans Montana. Daarnaast wil ik nog een aantal wedstrijden rijden ter voorbereiding.

Wedstrijdkalender

Het afgelopen seizoen hebben we de plannen flink moeten bijstellen. Hopelijk zal het dit jaar beter uitpakken. De data van de wedstrijden zijn inmiddels bekend en de eerste inschrijvingen zijn gedaan. Benieuwd aan welke wedstrijden we gaan deelnemen, bekijk dan de onderstaande kalender.

Hoe werkt een enduro wedstrijd?

Enduro is een vorm van mountainbiken die de laatste jaren sterk in populariteit toeneemt. Toch krijgen we nog steeds vaak de vraag hoe een enduro wedstrijd werkt? Bij een enduro wedstrijd gaat het erom een vooraf uitgezette route, meestal tussen de 25 tot 50 kilometer, af te leggen. In de route zijn een aantal specials opgenomen die je zo snel mogelijk, in een race tegen de stopwatch, moet afleggen. Nadat je beneden bent heb je kort de tijd om uit te rusten en dan moet je ervoor zorgen dat je weer op tijd bij de start van de volgende special. Aan het eind van de dag wordt het klassement opgemaakt op basis van de tijden die je hebt neergezet op de specials.

Voorbeeld van een hoogteprofiel dat tijdens een wedstrijd moet worden afgelegd. De rode stukken zijn de getimede specials.