Koffie en beweegpatronen


De voorbereidingen voor de Radon Epic Enduro van 16 april zijn in volle gang. Met nog twee maanden te gaan wordt de intensiteit van de trainingen langzaam opgevoerd. De komende periode hebben we nog een klimstage in de Eifel op het programma staan en hebben we ons ingeschreven voor de Endurowedstrijd in Mont de l’Enclus op 4 maart. Ook is “Team MTB-Solutions” intussen uitgebreid met twee kleppers; Koen Zanders en Rigo Stegeman hebben ook besloten om mee te doen! En daarmee hebben we nog twee ervaren mountainbikers aan de start staan met een duidelijke ambitie: 4x goud.

Lijf en Visie

Pieter en ik worden allebei betaald om het grootste deel van onze tijd op ons achterwerk te zitten. Veel vergaderen en achter je computer zitten staat natuurlijk haaks op het leveren van een topprestatie. En dat merk je. Niks is slechter voor je houding dan de hele dag op je luie reet zitten. Om daar wat aan te doen hebben we vorig jaar bedacht om contact op te nemen met Lijf en Visie in Soest om te kijken of we een stukje persoonlijke begeleiding konden krijgen en te werken aan onze ‘core stability’. We kregen al snel reactie van Micheal Vet die ons graag wilde begeleiden naar ons doel.

Naïef als ik ben dacht ik, joh wat oefeningen doen om leniger te worden en een beetje krachttraining. Dat bleek toch wel anders te liggen. Tijdens de intake heeft Micheal onze beweegpatronen geanalyseerd en bekeken waar de blokkades zaten die ons kunnen beperken. Interessant en best confronterend. Bij de intake was al duidelijk dat Pieter en ik fysiologisch totaal van elkaar verschillen. Bij mij zit de grootste blokkade laag in mijn rug, waar die bij Pieter juist bovenin zit. Knooppunt Eemnes versus Muiderberg was de analyse van Micheal. Verder heb ik een aardig lijstje aan oude blessures, terwijl Pieter nog nooit iets gebroken of afgescheurd heeft. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar eigenlijk was dat juist een mooi vertrekpunt om aan de slag te gaan.

Na de intake zijn we aan de slag gegaan met de oefeningen en dat was toch wel een stukje pittiger dan ik me had voorgesteld. De dagen na een afspraak met Micheal bestaan standaard uit de nodige spierpijn op de meest vreemde plaatsen. Vaak kreeg ik een appje van Pieter, heb jij ook spierpijn in je benen? Met een reactie van mij, nee, benen zijn oké maar heb spierpijn in mijn schouders..

Gelukkig zit er wel een plan achter al deze oefeningen, maar daar kan Micheal beter over vertellen:

“Vorig najaar kwamen Pieter en Hans bij mij met hun plannen en doelen om deel te nemen aan de Radon Epic Enduro april 2017. Als oud mountainbiker werd ik al vrij snel getriggerd om aan de slag te gaan met de mannen. De wens werd neergelegd om te gaan trainen op core stability en NIET met halters en ouderwetse gewichten. Als manueel- en sportfysiotherapeut heb ik voor mijzelf een denkwijze ontwikkeld dat ik vanuit functionele bewegingspatronen en functionele core stability de zwakke plekken in het lichaam kan trainen op stabiliteit, kracht, uithoudingsvermogen, snelheid en mobiliteit. Hiervoor heb ik tijdens onze eerste afspraak de mannen onderzocht op de mobiliteit van alle gewrichten, kracht en functionele stabiliteit bij verschillende bewegingen. Met deze informatie ben ik met hen de trainingszaal in gegaan en een gevarieerd trainingsprogramma bedacht om hen te trainen op de zwakke plekken waarbij functionele bewegingspatronen voorop staan. En dit doen zij met verve en de nodige zweetdruppels. Het is mooi om te zien hoe zij in ruim 2 maanden zijn gegroeid in performance, zowel in de zaal als op de fiets. Kijk naar de foto van de mannen en je zal zien dat er met complexe bewegingen wordt getraind met als doel: een sterke en adequate (functionele) core stability! Ik ben trots op Hans en Pieter!”