Examen EO-MTBInG

Na zeven maanden van voorbereiding staan we op 19 oktober met de zeven overgebleven cursisten klaar voor het examen van de opleiding tot Europees Erkend Mountainbike Instructeur en Gids (met de mooie afkorting EO-MTBInG). Het examen neemt drie dagen in beslag en bestaat uit acht onderdelen die allemaal afzonderlijk afgevinkt moeten worden.

De aanleiding voor deze opleiding is dat overal in Europa andere regels gelden met betrekken tot het gidsen van groepen en met name Frankrijk de markt dichthoudt voor buitenstaanders. Dit opleidingstraject moet ervoor gaan zorgen dat er één standaard komt die in alle landen geaccepteerd wordt. Om een indruk te geven hoe zo’n week eruit ziet en welke onderwerpen er behandeld worden hierbij een korte beschrijving aan de hand van de mooiste foto’s.

The Dutch Crew, de Mont Blanc en een verdwaalde Belg.
Le village de vélo Landry. Een fantastische plek waar alles mountainbiken ademt.
Rule nr. 1: Always contact the locals. Gids Yvan heeft ons twee dagen meegenomen op de mooiste trails van de omgeving. Ook de tracks die niet op de kaart staan..
“The golden hour” on a golden day, with a golden view….
Hike a Bike. Dag 1 van de trektocht, 23 km in zeven uur.
Mr. EO-MTBInG President
Onderdeel van de tweedaagse trektocht; overnachting in een verlaten refuge op ruim 2.000 mtr hoog. Geen stroom, geen stromend water en geen WiFi!
Evalueren is een belangrijk en vast terugkerend ritueel.
Herfst in de Alpen…
Don’t panic

Exams

 

Guiding; Van een gids wordt meer verwacht dan alleen voorop rijden. In dit geval gebruik ik de drinkpauze voor een check van de vering. Aan het begin van de afdaling hebben we allemaal de stofring naar beneden gezet. Mooi moment om eens te vergelijken wat de verschillen zijn.
Noodsituatie; Call the chopper dude!!
Navigeren; Route bepalen met behulp van kaart, kompas en kaarthoek meter (m’n nieuwe hobby).
High Speed Skills; De opdracht is om binnen 130 procent van de tijd van ‘Julien’ te blijven.
Sleutelen; Afgebroken rail van een zadel gefixt met een stuk hout en een tie wrap.
Instructies; Starten met een warming up.
Planning; hoogteprofiel, tijdspad, alternatieven, gevaarlijke punten etcetc..
Low Speed Skills, volgens de Fransen een heel belangrijk onderdeel.

Voordat we de definitieve uitslag krijgen nog een vette afdaling rijden om de stress van de afgelopen dagen eruit te trappen. We worden vergezeld door trailrunster Paige die ook onze chef was deze week. Niet normaal zo snel als zij naar beneden rent. Ruim binnen de 130 procent!
Rocket, de ideale traildog..
The verdict, wachten op het definitieve oordeel..
Einde van een hele vette week! Uiteindelijk 7 van de 8 onderdelen gehaald en dat noemt men een “deferred pass”. Nu twee jaar de tijd om het laatste vinkje te halen.