Enduro Amblève

Ik zit de laatste weken meer in de Ardennen dan dat ik thuis ben. Na een schitterend weekend met Vasa Sport in de omgeving van Malmedy en de ROC d’Ardenne was het nu de Enduro Amblève die op het programma stond. Dus de kampert weer volgeladen en koers gezet richting het zuiden.

Van tevoren al de nodige goede verhalen gehoord over deze wedstrijd, en dat kan ik nu allemaal bevestigen! Wat een heftige specials. Om een voorbeeld te geven, de eerste proef was bijna 7 minuten lang, met onderweg alles wat je maar in een bos kunt tegenkomen. Hoop wortels in het begin, daarna werd het steiler met een paar modderige stroken en flinke stenen. Het werd steeds gekker en dan ineens weer een stukkie klimmen, dan weer ergens loodrecht naar beneden duiken om bij een riviertje uit te komen met nog een aantal tricky bochtjes voordat de finish in zicht kwam. De toon was meteen gezet, dit is geen kattenpis. Meerdere ambulances het bos in zien rijden en onderweg wel uit m’n ooghoeken iemand zien liggen maar had alle aandacht nodig om zelf op de fiets te blijven zitten. We stonden daarvoor bij de start te kijken. Bij de eerste sloot al meerdere rijders van de fiets zien duiken. Eén gast dook in volle vaart over z’n stuur. Zo dom, heb je 100 meter gereden en mag je in je handjes klappen dat je hoofd nog op je lijf zit. Mijn ergste ongeluk van het weekend was in de Carrefour waar ik een blik kant-en-klare zuurkool op m’n poot heb laten vallen.

De overige zes proeven waren ook super, met de tweede proef als grootste uitdaging. Peter, die hem vorig jaar ook had gereden en de omgeving redelijk kent zei nog dat bepaalde stukken er niet in zouden zitten, maar dat was dus even wel zo.. Rocksecties voor gevorderden! Bij mij liep die proef best goed, paar stukkies moeten lopen maar weinig tijd verloren. Althans dat denk ik, want het is weer bewezen dat tijdwaarneming en belgen geen beste combinatie is. Na het ontbreken van de tijden van proef 5 bij de ROC was er nu bij proef 2 ergens wat misgegaan. Misschien moeten ze toch eens MX-Solutions inhuren voor fatsoenlijke tijdwaarneming!

Maar het heeft de pret niet gedrukt, het was een superdagje. We zaten met een paar man qua startnummers vlak bij elkaar en hebben dan ook de hele dag samen opgetrokken. Dat is het mooie aan deze opzet, je hebt alle tijd om tussen de proeven rustig naar boven te tokkelen en ondertussen verhalen uit te wisselen. Het enige smetje was de ‘hard section’ aan het begin van proef 3. Ik had hem willen fietsen maar vlak ervoor zaten een aantal grote stenen en daar kwam ik niet lekker overheen, uit m’n pedalen en toen gekozen om snel om te draaien en de softie route te nemen… Alsnog mijn beste uitslag op deze proef gereden dus dat maakt het extra zuur. Naja, er moet ruimte blijven voor verbetering. In het algemeen klassement uiteindelijk 103e geworden. Heel tevreden mee want na de tweede proef was de doelstelling vooral om in één stuk over de finish te komen en te genieten. Dat is meer dan gelukt, en ook de rest van de mannen Paul, Peter, Ron, Coen en Stefan zijn allemaal met niet meer dan een paar schuivertjes beneden gekomen.

En wat beter dan een heftig dagje biken af te sluiten met een warme douche, een hoop frikadellen speciaal, bingo en een paar potjes bowlen? Juist, datzelfde maar dan met een paar lekkere biertjes. Dat kunnen die belgen dan weer wel dus de jongens getrakteerd op een rondje Bush(wacker) beer wat het niveau van de avond danig deed dalen.

De kampert hierbij ook nog even bedanken, gekke ding heeft het weer probleemloos gedaan.

Hij is te huur mensen, als je nog geen plannen hebt in september…

[acx_slideshow name=”Ambleve”]