YT Capra

Na anderhalf jaar op de Jeffsy was het tijd voor een opvolger. Met tegenzin, want ik heb in die tijd wel een band opgebouwd met die fiets. Vanaf de eerste meter voelde ik me direct thuis en hij heeft bewezen super veelzijdig te zijn, van talloze ritten in de Belgische Ardennen t/m de EWS in Finale Ligure. Waarom dan toch een nieuwe fiets? Nou, deels omdat het kan, en deels omdat de trails die we rijden steeds extremer worden.

Shortlist

Sinds de zomer van vorig jaar ben ik aan het rondkijken naar een mogelijke opvolger. Het is vaak onderwerp van gesprek tijdens onze tochten: stel dat je elke fiets mocht kiezen, wat zou je dan kopen?! Alle merken zijn daarbij de revue gepasseerd (Leuke uitdaging: bedenk voor iedere letter van het alfabet een mountainbike merk, het kan!). Je kan tegenwoordig kiezen uit zo gigantisch veel merken, modellen en uitvoeringen dat je zou denken dat het samenstellen van je ideale fiets heel eenvoudig moet zijn. In de praktijk valt dat echter vies tegen…

Na een testrit op een Santa Cruz was ik wel overtuigd van het feit dat de Jeffsy echt aan vervanging toe was. Met name met het oog op de wedstrijden die we komend seizoen gaan rijden in Frankrijk en Italië. Om tot een shortlist te komen heb ik voor mezelf opgeschreven waar m’n nieuwe fiets aan moest voldoen.

  1. Meer veerweg
  2. Modernere geometrie
  3. Steviger / Lichter

Uiteindelijk kwam ik uit op de volgende kandidaten: Specialized Stumpjumper, Santa Cruz Hightower, Commencal Meta AM. Toch zat de perfecte bike er niet tussen. De Commencal is schitterend afgemonteerd maar relatief zwaar. De andere twee vallen af omdat je voor een mooi afgemonteerd model in een prijssegment terecht komt waarin de prijzen ineens door het plafond schieten. Mij is geleerd dat je je euro maar één keer uit kunt geven en omdat de Polo ook al meer dan 300.000 km op de teller heeft staan wil ik niet m’n complete spaarpot kapotslaan op een fiets.

Toen YT Industries zijn nieuwe modellen presenteerde voor 2019 was de keuze ineens heel snel gemaakt, de nieuwe Capra CF voldoet precies aan de eisen die ik bedacht had en in de kleur Candy Red lijkt me dit de perfecte opvolger van de Jeffsy.

1Tweaks

Als laatste nog een opsomming van de aanpassingen die ik heb gedaan aan de fiets. Let wel, zoals de fiets uit de doos geleverd wordt is al super en deze aanpassingen zijn dan ook niet allemaal rationeel te verantwoorden maar vallen onder het kopje “omdat het kan”.

Shimano XT Trail remmen. Deze zijn 100 euro goedkoper dan de Saints en passen qua look mooi bij de rest van de fiets. Ze remmen fantastisch maar bijten iets minder hard dan de Saints. Dat is eerder een voordeel dan een nadeel.

One Up Thru Axle. Puur om van die lelijke snelsluiter af te zijn. En omdat hij 20 gram lichter is en 98% stijver volgens oneUP…. Wat daar ook waar van mag zijn.

Problem Solvers 1.2 om de cockpit op te ruimen en de klemmen van de dropper en shifter op de klem van de remhendel te bevestigen.