SuperX Cyclocrosser

Ik heb bijna twee jaar met het idee rondgelopen om een cyclocrosser te kopen en de racefiets eruit te doen. Het punt is alleen dat mijn trouwe Cube Streamer na 1 miljard kilometer nog steeds geen krimp geeft en heerlijk blijft rijden. Dus geen absolute noodzaak om een nieuwe fiets aan te schaffen en daarom is het al die tijd bij een idee gebleven. Toch heb ik uiteindelijk een tweedehandsje gevonden, een Cannondale Super X.

Cannondale Super X

Na de afgelopen Transalp heeft collega gids Tom van Vasa Sport me toch wel weten te overtuigen dat een cyclocrosser ook prima gebruikt kan worden als racefiets. Ik had mijn twijfels of het qua versnellingen en geometrie allemaal wel zo handig zou zijn. Hij gebruikt zijn crosser ook voor woonwerk verkeer en andere ritjes op de weg, klimmen in de bergen en volgens hem gaat dat prima. Dat zou mijn grootste bezwaren wegnemen.

Nu eind september de veldrittraingen weer zijn begonnen is het toch weer gaan jeuken. Nu train ik mee met m’n mountainbike maar dat is toch wel een beetje valsspelen. In de bochten heb ik meer grip met m’n dikke banden, breder stuur en schijfremmen waarmee je een vrachtwagen kunt afremmen. En stiekem gebruik ik af en toe m’n dropper als het technisch wordt. Niet helemaal eerlijk. Dus marktplaats op en zoeken maar.

Ik stuit vrij snel op een Cannondale SuperX. Mooi fietsje zover ik kan beoordelen en de eigenaar gebeld om een afspraak te maken. Omdat we eerst nog naar het Bikepark in Utrecht zijn gegaan ben ik pas om tien uur ’s avonds ter plaatse voor de bezichtiging. Toch een beetje raar om in het pikkedonker een fiets te gaan bekijken. Het plan was echter om alleen te gaan kijken en dus dacht ik, what the hack. Maar na een kwartier praten met de eigenaar en een kort testrondje ben ik om. Dit is eigenlijk precies wat ik zoek… Een paar onderdelen zijn wel versleten en het is duidelijk dat de fiets behoorlijk gebruikt is, maar de basis is goed. Dus wat gesteggeld over de prijs en omdat er wat van de vraagprijs af kon ben ik uiteindelijk met 2 fietsen thuisgekomen, daar waar ik met één fiets op de drager was vertrokken.

Een Cannondale SuperX dus. Carbon frame en vork, ultegra afgemonteerd, 7,6 kg op de weegschaal en voorzien van een wielset van Wheeltec die helaas zijn beste tijd heeft gehad. Ik hoop voor een zacht prijsje een nieuwe set te kunnen laten maken omdat de naven in ieder geval nog goed zijn en alleen de velgen versleten zijn waardoor de fiets ook voor een meter remt. Binnenkort naar het Rijwielpaleis om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Ook qua houding wil ik een aantal dingen veranderen en komt er wrs een nieuwe stuurpen.