Reisverslag Enduro Trip Sospel

In de week na Pasen zijn we met een groep mountainbikers afgereisd naar Zuid-Frankrijk voor de Enduro Trip Sospel. Deze reis is nieuw op de kalender en het doel is om een trip aan te bieden waarmee we het enduro seizoen 2023 perfect kunnen beginnen. En we kunnen meteen verklappen dat die doelstelling is behaald! Samen met mijn co-gids René en een geweldige groep deelnemers hebben we een onvergetelijke week gehad. Geweldige trails, schitterende omgeving en het weer in Sospel is heerlijk deze tijd van het jaar. Niet te heet om te fietsen, maar wel warm genoeg om stevig te verbranden. Daarnaast is de accommodatie geweldig en zijn de trails stuk voor stuk pareltjes en is het moeilijk kiezen om een favoriet te bepalen. Hierbij een kort reisverslag met een selectie van de beste foto’s.

Piène Haute, één van de vele schitterende dorpjes

Dag 1 – Shakedown

Zoals bij al onze reizen doen we op dag 1 een rit die in het teken staat van wennen aan het terrein en het materiaal te testen. Voor Sospel hebben we een mooie route uitgewerkt waarbij we twee keer 300 meter moeten klimmen waarbij we eerst een blauwe trail pakken die eindigt in het bikepark en daarna een rode trail. De tweede trail is rood gemarkeerd en vormt een serieuze uitdaging waarbij we de deelnemers goed wakker weten te schudden voor de komende dagen. Met deze route is dat zeker gelukt! In het bikepark hebben we een paar oefeningen uitgezet om de low speed skills te testen. Dat bewees maar weer eens hoe leuk klikpedalen zijn en sommige deelnemers waren meer over de grond aan het rollen dan bezig onze obstakels te overmeesteren. Hopelijk een eye opener dat het goed is om veel verschillende skills te trainen. De rode trail was dan weer een combinatie van een steile technische wandel paden met ook een gedeelte van 10 hele krappe switchbacks. De toon was daarmee gezet!

Dag 2 – Shuttelen Breil-sur-Roya

Voor deze trip hebben we de hulp ingeschakeld van een lokale gids, die natuurlijk Francois heet, en ons twee dagen mee op pad neemt. Dat betekent dat we maar een minimale hoeveelheid zelf hoeven te klimmen en maximaal kunnen afdalen. Voor vandaag gaan we shuttelen in de buurt van Breil-sur-Roya waar ze bezig zijn om trails uit te zetten voor de enduro wedstrijd van het komende weekend. Bijna alle trails beginnen op dezelfde locatie en zijn werkelijk geniaal. Als je van snelle, technische afdalingen houdt dan zit je hier goed. Het zijn heerlijke trails die met een beetje vertrouwen hard te rijden zijn. Na de shakedown van gisteren is iedereen goed alert. Op de terugweg neemt René nog een groepje mee voor een bonus afdaling (iets wat we altijd proberen in te plannen als dat mogelijk is) en zodoende zijn wij al gedoucht voordat ze terugzijn bij de MTB-Solutions Mansion. Nadat we gisteren zelf gekookt hebben is het vanavond tijd voor pizza’s.

Dag 3 – Shuttelen Dolceacqua

Als mooie trails en lekker weer niet genoeg reden zijn om mee te gaan op deze trip, dan is alleen al het bezoek aan Dolceacqua de reis meer dan waard. Van alle dorpjes in deze regio is dit toch we de mooiste. Het is werkelijk schitterend tegen een heuvel gebouwd en we rijden een trail die bovenaan het dorp eindigt waarna we het laatste stuk te voet door de smalle straatjes moet lopen. Je kunt de historie hier gewoon proeven, zo bijzonder. Maar hoe mooi ook, wij komen hier vooral voor de trails en ook daarvan zou je willen dat ze nooit ophouden. In dit geval klopt dat ook voor een deel want we pakken een trail die ook in de Stone King Rally zit en op 1.300 meter start waarna we helemaal afdalen tot terug in het dal. Werklijk fantastisch en met name de downhill sectie onderdaan is geweldig. Vandaag zijn ook Manu Warnet en Tristan Botteram (beide gaan de Europese wedstrijden van de ‘EDR’ rijden deze zomer) aangesloten omdat zij komende weekend de wedstrijd in Breil gaan rijden ter voorbereiding op hun raceseizoen. Zij laten zien hoe je dit soort trails moet rijden en wij staan op een aantal plekken langs de trail om hun op snelheid langs te zien komen. We sluiten af met een mooie trail naar Trucco die bij een hoop deelnemers tot favoriete trail wordt bestempeld en kleden ons bij de auto’s om en rijden door naar een goed restaurant.

Dag 4 – Disneytour naar Lucéram

We bieden tijdens onze trips altijd een mix aan van shuttelen, bikepark en zelf trappen. Volgens ons maakt juist die mix de reizen extra bijzonder en vandaag staat in het teken van zelf omhoog trappen. Dat neemt niet weg dat we ook een losse shuttle hebben geregeld waardoor we ongeveer 750 hoogtemeters cadeau krijgen. De afdaling naar Lucéram is mijn persoonlijke favoriet. Ik heb deze trail op woensdag met René verkent en kon toen niet alle lijnen rijden die ik wilde (ik zat op de ebike van een deelnemer) maar nu ik op mijn eigen fiets zit geniet ik met volle teugen en kan ik alle lijnen pakken die ik wil! Wat werkt zo’n mullet setup (29″ voorwiel, 27,5″ achterwiel) hier geniaal. Er liggen bochten met wel 4 lijnkeuzes en dit mag van mij de hele dag doorgaan! Na de lunch in Lucéram is het tijd voor een trail die Disneyland heet. We splitsen op in 2 groepen. De trail bestaat uit 4 delen en de ene groep start helemaal vanaf het begin en moet daarvoor 300 hoogtemeters extra klimmen. Ook dat is bij al onze reizen belangrijk, dat we voor iedereen wat kunnen aanbieden. We moeten uiterlijk half vier bij het treinstation in L’Escarène zijn omdat we nog voorbereidingen moeten treffen voor de BBQ vanavond. Het lukt beide groepen om precies op tijd terug te zijn en voor een paar euro pakken we de trein naar Sospel.

Dag 5 – The Pope

De laatste dag hebben we nog de optie om een aantal rode trails in de buurt van onze ‘mansion’ te rijden. De meeste deelnemers houden het echter voor gezien vanwege de kater van de BBQ. Wij rijden nog een drietal technische trails met eindeloos veel switchbacks. Heel gaaf! En we kunnen natuurlijk niet weggaan voordat we in het zwembad hebben gelegen. Een waardige afsluiting van een geweldige week!

Enduro Trip Sospel Mansion

Next year

Na het succes van deze editie mag je ervan uit gaan dat deze reis volgend jaar opnieuw op de kalender komt. De accommodatie is perfect en met een paar kleine aanpassingen kunnen we deze reis perfectioneren. Wij kunnen niet wachten om terug te gaan dus mocht je nu al plannen willen maken voor april 2024, geef dan je interesse alvast door. Laat de rest van het seizoen maar komen!